Сърбия влага 2.4 млрд. евро, за да свърже транспортни коридори X и XI

Сърбия влага 2.4 млрд. евро, за да свърже транспортни коридори X и XI
Източник: ARUP

Сърбия планира да инвестира до 2,4 млрд. евро в изграждането на път, свързващ европейските транспортни коридори X и XI на нейна територия.

Инвестицията в проекта, наречен "Вожд Караджорджевич", ще бъде между 1,7 и 2,4 млрд. евро в зависимост от дължината на частта от пътя, която ще се използва като магистрала, съобщава в изявление сръбският министър на инфраструктурата Зорана Михайлович.

"Целта е да се свържат Лазаревац, Младеновац, Аранджеловац, Топола, Рача, Свилайнац, Деспотовац и Бор, но и да се свържат коридори X и XI", обясни Михайлович.

Трасето ще бъде двулентов скоростен път, който ще започва в Лайковац и Младеновац, в Централна Сърбия, ще се влее в Аранджеловац, откъдето ще продължи до Крагуевац, преди да стигне до Бор в Източна Сърбия, разкри директорът на държавния пътен оператор "Путеви Сърбия" Зоран Дробняк.

Изграждането на проекта ще отнеме до 4 години, посочва Дробняк пред новинарския портал B92.

През август правителството отвори процедурата за подаване на оферти за изграждането на коридор Морава, друга връзка между европейските транспортни коридори X и XI в Сърбия, която ще свърже градовете Прелина и Пояте.

Коридор X ще свърже Залцбург в Австрия с гръцкото пристанище Солун, минавайки през Словения, Хърватия, Сърбия и Македония. Коридор XI е фериботен/магистрален коридор, свързващ италианското пристанище Бари с румънската столица Букурещ през пристанището на Черна гора Бар и столицата на Сърбия – Белград.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.