Европейска страна възражда нощните влакове, заради нелоялната конкуренция със самолетите


Европейска страна възражда нощните влакове, заради нелоялната конкуренция със самолетите
Снимка: iStock

9511

„Нощните влакове са бъдещето“, заяви вицепремиер и министър на мобилността на Белгия Жорж Гилкинет. Той се надява да убеди в това твърдение и колегите си от ЕС, докато Белгия председателства Съвета на ЕС тази година. По време на следващата неформална среща на министрите на транспорта на ЕС в Брюксел в началото на април Гилкинет ще постави нощните влакове в дневния ред.

Заедно с Австрия, Белгия ръководи развитието на нощния железопътен транспорт през последните години. Сега и двете страни искат други страни членки на ЕС да се съсредоточат върху свързването на големите европейски градове със спални вагони, пише Euronews.

Ето защо Гилкинет е уверен, че може да убеди ЕK „да ускори връщането на нощния влак“.

Европейците искат да пътуват по-устойчиво

Снимка: iStock

Европейците все повече обръщат гръб на летенето заради въздействието му върху околната среда. Имаше широка подкрепа за забраната на полетите на къси разстояния във Франция и Испания скоро може да последва примера ѝ.

Проучване от 2021 г., поръчано от Europe on Rail, установи, че над половината от анкетираните – в Германия, Полша, Франция, Испания и Нидерландия – се интересуват от замяната на полетите с железопътен транспорт.

Но за да се превърне това в реалност, влаковите връзки трябва да станат по-добри, по-достъпни и по-евтини за пътниците. Днес съществуват само няколко редовни нощни услуги, а за един и същ маршрут влакът е средно 4 пъти по-скъп от летенето, според проучване на Greenpeace.

Гилкинет иска да внесе промяна, като създаде благоприятни условия за операторите на нощни влакове. Той предлага подобряване на международната железопътна инфраструктура, по-добро интегриране на техническите различия между държавите, опростяване на системите за издаване на билети и намаляване на оперативните разходи. „Нелоялната конкуренция между влакове и самолети трябва да бъде разгледана“, казва той.

Белгийският вицепремиер обобщава някои мерки, които могат да изравнят условията между железопътния и въздушния транспорт. „В Белгия нощните влакове не плащат разходи за енергия за локомотивите и са освободени от такси за достъп до релсите. Ако всяка европейска страна въведе такива мерки, повече оператори ще бъдат насърчени да пускат нощни влакове“, смята той.

Снимка: iStock

Според него в момента се стимулира използването на автомобили и самолети. През последните две десетилетия страните от ЕС са инвестирали 66% повече в магистрали, отколкото в железници. Това доведе до ръст на дължината на магистралите с 30 000 км, а железопътните линии са намалели с 15 000 км.

Междувременно авиационната индустрия получава огромни субсидии. Според някои изчисления те достигат до 80 евро за всеки двупосочен билет. Керосинът практически не се облага с данък, а самолетните билети са без ДДС.

Международните влакове не се ползват от тези предимства и в много страни се начислява ДДС върху билетите и електричеството. Системата за такси за достъп до релсите е неблагоприятна за нощните влакове, тъй като те покриват големи разстояния, което има относително висока тежест върху разходите за експлоатация.

Автомобилите си остават най-популярният вид транспорт в Европа. През 2021 г. почти 80% от пътник-километрите в ЕС (единица, измерваща превозването на един пътник на разстояние 1 км) са изминати с кола, 7,3% със самолет и 5,6% с влак.

Австрия е лидер в пътуването с нощни влакове

Снимка: iStock

По време на предстоящата среща на министрите на транспорта на ЕС през април Австрия със сигурност ще бъде посочена за пример. Националната железопътна линия на страната, ÖBB възроди нощните влакове и продължава да инвестира в спални влакове, когато повечето други страни ги изоставят. Наскоро пусна модерни вагони с индивидуални спални капсули.

Извън тези, управлявани от ÖBB, повечето международни връзки с нощни влакове са изчезнали, а няколко вътрешни услуги още работят в големи страни като Франция, Италия и Швеция. В Източна Европа мрежата още е сравнително широка.

Нови частни оператори, като European Sleeper, проучват пазара и пускат нови услуги, включително разширяване на връзката си от Брюксел до Прага през март.

Опростена система за резервация на влак

Снимка: iStock

Освен разширяването на железопътната мрежа е необходима и по-опростена система за резервации, за да се интегрират услугите в целия континент. Rail Europe е една от малкото платформи, които в момента позволяват на пътниците да сравняват цените и опциите за пътуване онлайн.

„Трябва да стане по-лесно за пътниците да купуват международен билет. Публичните и частните компании трябва да си сътрудничат повече и да мислят от гледната точка на клиента“, казва още Гилкинет.

Целта е резервирането на международен влак да бъде толкова лесно, колкото резервирането на полет. За да постигнат това, железопътните компании ще трябва да споделят данни, за да разработят необходимите дигитални инструменти.

Белгийското председателство на ЕС подготви законодателни дейности за подобряване на трансграничните връзки, идентифицирайки ключовите „коридори“ на трансевропейската транспортна мрежа като Брюксел-Базел-Милано.

Друг критичен момент за решаване е липсата на модерни спални вагони, които са на разположение на операторите.

Източник: Euronews

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Самолет или влак: Кое да изберем, ако искаме евтин транспорт в Европа?

Нощният влак Берлин - Париж тръгва отново след години прекъсване

Евтин транспорт: Европейска страна пуска билети за влакове за 1 евро

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79731
 • GBP
  1
  2.29881
 • JPY
  100
  1.14685
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички