В Европа пътуването със самолет е по-евтино дори за кратки разстояния от това с влак


В Европа пътуването със самолет е по-евтино дори за кратки разстояния от това с влак
Снимка: iStock

3257

При пътуване в Европа много пътници са в търсене кой е най-подходящият транспортен метод. Изборът между влак и самолет обаче може да е съпроводен от различни фактори, като разстояние, удобство и цена. Според последния доклад на екологичната група Greenpeace, публикуван във връзка с анализ на 112 маршрута за пътуване в Европа, пътуването със самолет остава по-евтино сори за кратки разстояния спрямо в това с влак.

Докладът разглежда ценовите разлики между железопътния и въздушния транспорт на различни маршрути в Европа. Инфографиката, базирана на анализа, представя интересни данни за различните държави. Най-голямата разлика в цените на билетите за влак и самолет е в Обединеното кралство и Испания, където билетите за влак са средно 4 пъти по-скъпи от тези на самолета. Във Франция и Белгия разликата е около 2,6 пъти, докато в 16-те изследвани държави е средно 2 пъти по-голяма. Изключение прави Полша, където пътуването с влак е средно по-скъпо, но само наполовина от цената на пътуване със самолет.

Пътуването с влак често е по-скъпо от летенето в Европа

Една от основните причини за тази голяма ценова разлика между двата вида транспорт са данъчните предимства за авиокомпаниите в Европа. Например, освобождаването от ДДС за керосин спомага за запазването на по-ниски цени на самолетните билети спрямо другите видове транспорт. Това прави пътуването със самолет по-достъпно за много и го прави по-предпочитан пред железопътния транспорт.

Въпреки това, докладът подчертава и значението на екологичните аспекти и разходите на околната среда, свързани с авиационния транспорт. Пътуването с влак може да се окаже по-екологично, тъй като железопътната мрежа обикновено е по-малко вредна за околната среда спрямо въздушния транспорт.

Докладът на Greenpeace предоставя ценна информация за пътуващите в Европа и изглежда, че пътуването със самолет продължава да е по-евтино спрямо влака, дори и за кратки разстояния. Но същевременно, трябва да се отбележи и балансът между цената и екологичните аспекти, които трябва да бъдат взети предвид, когато взимаме решение с какво да пътуваме.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Летен сезон 2023: 10-тe eвpoпeйcĸи лeтищa, където пoлeтитe щe ca нaй-зaceгнaти

Германските железници модернизират мрежата си за милиарди

Кошмар ли е пътуването с влак в Източна Европа?

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички