Телефон 112 ще може да приема и видеообаждания

Телефон 112 ще може да приема и видеообаждания
Източник: iStock/Guliver

В най-скоро време се предвижда системата за спешни повиквания 112 да може да приема и видеообаждания през различни платформи, съобщава „Монитор”. Това се прави с цел достъпът до услугите на системата да е по-лесен, а и да се улесни работата на операторите.

С видеовръзката те ще могат да преценяват по-добре дали обаждането е истинско или нерегламентирано. Освен това ще могат да виждат в реално време неща, които търсещите помощ не могат да обяснят. Например с показване на екрана на нараняването на пострадали при катастрофа ще се знае какъв екип точно да бъде изпратен. Очаква се да заработи и приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение също да могат да подават сигнали.

Според данни на националната система 112 от създаването ѝ до средата на миналата година са били приети 44 323 431 обаждания, от които 16 366 885 с конкретни искания за оказване на помощ. На смяна един оператор приема средно над 200 обаждания. Наблюдава се трайна тенденция на увеличение на броя на регламентираните повиквания. Само за миналата година фалшивите сигнали са спаднали с около 13 процента. Общият брой на регистрираните неверни сигнали към телефон 112 са едва 0,2%. Ниският процент се дължи на добрата операторска работа и координация със службите за спешно реагиране, твърдят от 112.

Гражданите, избиращи старите спешни номера 150, 160 и 166, които автоматично биват пренасочвани към 112, намаляват. През 2017 г. техният процент е под 3 от общия брой спешни обаждания. Най-често гражданите звънят на телефон 112 за спешна медицинска помощ, за престъпления против личността и собствеността, пътнотранспортни произшествия, пожари и със сигнали от компетентността на общинските администрации.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.