Трето "Не" на сделката на Мей за Brexit. Какво ще прави Лондон?

Трето Не на сделката на Мей за Brexit. Какво ще прави Лондон?
Източник: iStock

Британските депутати окончателно отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Brexit, с което хвърлиха Обединеното кралство в още по-голяма криза. Шансовете страната да се отцепи от ЕС без сделка нарастват драстично, като Лондон има на разположение само 2 седмици до крайния срок за напускане на блока - 12 април.

За трети пореден път споразумението на премиера не бе прието, този с 344 гласа "против" срещу 286 гласа "за". 

Британските депутати не се трогнаха от офертата на Мей да подаде оставка в замяна на подкрепа за сделката ѝ. Въпреки гласовете на редица поддръжници на Brexit от консерваторите, премиерът не получи необходимата парламентатна подкрепа и вотът отново "не мина".

В последвалите изказвания Мей предупреди, че отхвърлянето ще има "тежки последици", а няколко депутати, сред които и лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин я призоваха незабавно да подаде оставка и да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.

Тъй като депутатите не приемат сделката на Мей, няма време за нова сделка, а те категорично отхвърлят варианта за Brexit без сделка, парламентът ще трябва да измисли някакъв алтернативен вариант. Но всяка алтернатива ще изисква споразумение за напускане. Британското правителството ще продължи да работи за организиран Brexit, както изисква резултатът от референдума, увери премиерът.

В дебатите преди вота Мей призова колегите си да подкрепят сделката ѝ като "последната възможност да се гарантира Brexit".

Реакциите от Брюксел също не закъсняха. "С оглед на отхвърлянето на споразумението за оттегляне от Камарата на общините, реших да свикам Европейски съвет на 10 април", написа в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.