Стара хартия - нови листове: Силата на кръговата икономика


Стара хартия - нови листове: Силата на кръговата икономика
Снимка: EU COOLтура

3843

Ученици от специалностите "Графичен дизайн" и "Рекламна графика" в Професионалната гимназия по дизайн "Елисавета Вазова" рециклират хартия и изработват нови листа с добро качество. Така те доказват, че с желание и усърдие е възможно спасяването на дървета. За производството само на 9 000 листа хартия се унищожава едно дърво, а около 324 литра вода се изразходват за направата на един килограм от широко използвания материал.

Гимназистите правят новата хартия от стара. Рециклирането става като използвана хартия се раздробява във вода, за да се образува течна паста. Получената субстанция се разстила на тънък слой върху мрежа. Следва изсушаване, след което рециклираната хартия може да се отлепи от мрежата и да се ползва.

"Върху получените нови хартиени листове учениците ще изработят графични илюстрации", каза д-р Биляна Стоименова, ментор в уъркшопа "Кръгова икономика" и преподавател в училището. Уъркшопът е част от дейностите по проект "EU COOLтура", в който участват 50 ученика от Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“. В продължение на вече три месеца младите хора създават нови предмети от стари хартия, пластмаса, текстил, метал и др. Така те допринасят за по-чиста околна среда, за промяна на потребителските навици, за усвояване и популяризиране на креативни идеи за рециклиране.

Проект "EU COOLтура" е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика "Димитър Паница" с подкрепата на Европейския съюз (ЕС) и медийното партньорство на Actualno.com и Expert.bg. Той има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС и за ролята им за тяхното бъдеще. По проекта вече се проведоха три онлайн ателиета, в които млади хора от различни училища и различни градове на България се срещнаха и разговаряха с български евродепутати, дизайнери, експерти в областта на образованието и културата. В момента се провеждат и три уъркшопа по темите "Кръгова икономика", "Културно многообразие" и "Образование". След тяхното приключване ще бъдат факт различни интересни, креативни и полезни продукти, които ще бъдат показани на общ заключителен форум през есента в София.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички