В Индия десетки хиляди фермери излязоха на протест

В Индия десетки хиляди фермери излязоха на протест
Източник: Getty Images/Guliver

Десетки хиляди фермери се стекоха на протест в Мумбай, след като извършиха поход от 165 км, за да достигнат до мегаполиса.

Протестиращите, които според властите са около 30 000 души, искат по-добри цени за продукцията си и права върху земята.

Те стигнаха до Мумбай, след като преди шест дена тръгнаха към града от Нашик, намиращ се на 165 км, предаде AFP.

Градските власти на Мумбай са направили необходимата организация, осигурили са временни медицински пунктове и питейна вода за протестиращите. Носещите червени шапки фермери искат управлението на щата на Махаращра, на който Мумбай е столицата, да прехвърли горската земя на земеделците от племената, които ги обработват от години. Те също така искат производствените им разходи да бъдат покрити на 150% и настояват правителството да се опрости всички земеделски заеми.

Правителството на Махаращра заяви, че е готово да разгледа исканията и трябва да се срещне с ръководителите на земеделците, за да се опита да постигне споразумение.

Миналата година главният министър на Махаращра Девендра Фаднавис каза, че правителството му ще отпише заеми на земеделски производители, оценени на стойност около 305 милиарда рупии (4,75 милиарда долара).

Индия има около 260 млн. фермери и работещи във фермите. Над половината от населението на Индия живее в селските райони, но селското стопанство съставлява едва 17% от БВП на страната.

Махаращра е един от най-важните индийски щати по отношение на селскостопанската продукция ,но през последните години проливни дъждове съсипват реколтата. Повече от 2500 фермери в щата се самоубиха през 2017 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.