В този град милиардерите се увеличават най-бързо

В този град милиардерите се увеличават най-бързо
Източник: Gettyimages

За една година - 21 нови милиардери. С това може да се похвали Хонконг, който е градът с най-бързо увеличаващ се брой на богаташите. Данните са от доклада World Ultra Wealth Report на международната консултантска компания Wealth X. Жителите на Хонконг с над 1 млрд. в сметките са 93.

Номер 1 по най-много заможни хора е Ню Йорк. В американския мегаполис миналата година е имало 103 милиардери. „Противникът“ на Ню Йорк – руската столица Москва, има спад в богатството – от 69 милиардерите са паднали на 67.

В Лондон имаме запазване на статуквото на числото 62.

Китайската столица Пекин също върви нагоре, макар и да отстъпва на Хонконг – край Забранения град хората с милиарди 57.

От данните на Wealth X може да се направи изводът, че половината от първата десетка милиардерски „столици“ се намират в развиващи се страни с най-голямо ниво на социално неравенство. Ръстът на броя на милиардерите също така води до увеличаване на свръхбогатството на планетата ни: според доклада през 2017 г. 2754 души са притежавали състояние от 1 милиард долара или повече. А съвкупното им благосъстояние има размер от 9,2 трилиона долара – повече от брутния вътрешен продукт на Япония и Германия, взети заедно.

Експертите се разминават в оценката си за социалните последствия от ръста на броя на милиардерите по света. Едни говорят за морално-етичните проблеми, които се пораждат от увеличаващата се разлика в доходите. За това свидетелстват и ежегодните доклади за бедността, публикувани от благотворителната организация Oxfam. Тя призовава към увеличаване на облагането с данъци и регулиране на свръхбогатството. Други пък смятат, че милиардерите са проводник на положителни промени. Е, поне някои от тях.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.