Великобритания ще строи АЕЦ - първият от 30 години насам


Великобритания ще строи АЕЦ - първият от 30 години насам
Снимка: Getty Images/Guliver

2497

Великобритания ще строи първа атомна централа от 30 години насам. Британското правителство даде зелена светлина за изграждането на ядрената централа "Хинкли Пойнт" (“Hinkley Point”). Проектът е спечелен от френската електрическа компания EDF Group и е на обща стойност 18 милиарда лири. Очертава се това да бъде най-скъпият енергиен проект в световната история.

Участие в проекта има и китайската China General Nuclear, която осигурява 6 млрд. от сумата, съобщава The Guardian.

"Решихме да се строи първата ядрена централа от едно поколение насам", обясни министърът на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Грег Кларк в комюнике, допълвайки, че ще бъдат взети допълнителни мерки към първоначалния проект, които да гарантират по-голяма сигурност.

Бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън, бе дал съгласието си за този проект още през октомври 2013 година, но EDF Group взе окончателното си решение за инвестиция на 28 юли т.г. Тереза Мей от своя страна, която пое поста на Камерън след Brexit, каза, че ще си даде още време за размисъл преди да обяви позицията си по проекта.

През октомври 2015 при посещението на президента на Китай Си Цзинпин във Великобритания бе съобщено, че China General Nuclear ще придобие една трета от акциите в проекта за изграждането на атомната електроцентрала. Очаква се новата АЕЦ да бъде пусната в експлоатация през 2023 година.

Към днешна дата Великобритания има 16 работещи атомни енергоблока в девет АЕЦ, които осигуряват 15 до 20 на сто от потреблението на електроенергия в страната.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички