„Газпром“ получи първото разрешение от Турция за строителството на „Турски поток“


„Газпром“ получи първото разрешение от Турция за строителството на „Турски поток“
Снимка:

3533

„Газпром“ получи по дипломатически канали първото разрешение от Турция за строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“. Това се казва в съобщение на газовия холдинг.

„Искаме да отбележим бързината и координираната работа с турските партньори по първия етап от реализацията на проекта „Турски поток“, заяви председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер, коментирайки полученото разрешение.

Новината за разрешителното беше съобщена на практика от руския министър на енергетиката Александър Новак. При посещението на Новак в Гърция на 10 септември той обяви, че най-вероятно през октомври тази година се предвижда да се съгласува и подпише проектът за междуправителствена спогодба, а също така да се стартират работите по реализацията на първата отсечка от „Турски поток“ след получаването на всички необходими разрешителни за строителство и проучване в турски териториални води.

Проектът „Турски поток“ беше анонсиран от руското ръководство в началото на декември 2014 г. като замяна на „Южен поток“. Планираше се морският участък на „Турски поток“ да включва четири тръби с мощност 15,75 милиарда куб.м. всяка. Първата тръба трябва изцяло да удовлетворява потребностите на турския пазар, а стойността ще е 4,3 млрд. евро по първоначални оценки. През 2015 година Новак каза, че в първи етап на газопровода ще се строят два клона, като идеята е да има клон за доставка към ЕС.

Газопроводът трябва да дублира част от маршрута на „Южен поток“ - 660 км и още 250 км по нов коридор по посока европейска Турция. Общата му стойност се изчислява на 11,4 млрд. евро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички