Водата в София най-вероятно ще поскъпне от 1 март


Водата в София най-вероятно ще поскъпне от 1 март
Снимка:

2315

Поскъпването на водата в София няма как да е по малко от 18%, а промяната в цената най-вероятно ще влезе в сила от 1 март. Това съобщи в интервю за "Фокус" членът на Комисията за енергийно и водно регулиране Димитър Кочков.

В петък - 3 февруари, предстои регулаторът да обсъди на открито заседание доклада за поскъпването.

"КЕВР всъщност не предлага такова увеличение, а по-скоро предлага намаление от първоначалната цена, която внесоха "Софийска вода" (бел. ред. - поскъпване с 32%). Мотивите са, че на няколко пъти бяха разгледани техните предложения и бяха намалени някои от ценообразуващите им елементи. Това, което е можело, ние сме го редуцирали максимално", каза Кочков.

Той напомни, че инвестиционната програма на дружеството е одобрена от Столичния общински съвет и там "няма какво да се пипа".

Дружеството обещава да намали загубите на вода от сегашните над 53% до 38.72% през 2021 г. Това ще стане с общо одобрени инвестиции за целия период от 194 млн. лв.

КЕВР разглежда ценовото предложение на "Софийска вода" първо, защото е най-голямото дружество и първо е подготвило корекциите си. Сред предложили поскъпване с над 30 на сто са дружествата в Благоевград, Монтана, Велико Търново и Силистра, припомни Кочков и увери, че предложенията ще бъдат "сериозно редуцирани" от регулатора.

Той посочи, че според водната стратегия са необходими общо 13 млрд. лв. за модернизиране на ВиК системата на страната, така че тя да достигне европейските стандарти.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички