Volkswagen ще плати 1,2 млрд. долара на свои клиенти в САЩ

Volkswagen ще плати 1,2 млрд. долара на свои клиенти в САЩ
Източник: Getty Images/Guliver

Автопроизводителят Volkswagen е сключил споразумение да плати компенсация за поне 1,2 млрд. долара на собствениците на около 80 хил. дизелови автомобили, засегнати от скандала с манипулираните вредни емисии в САЩ. Това пише Wall Street Journal, като се позовава на документи, подадени в съда късно във вторник.

Германската компания и американските регулатори са се договорили, че Volkswagen ще плати значителна парична компенсация на собствениците на превозни средства и ще купи обратно някои от автомобилите, а други ще ремонтира.

Плащанията може да достигнат 4 млрд. долара, ако регулаторите не одобрят споразумението, вижда се от документите. Предварително изслушване по въпроса е насрочено за 14 февруари.

Volkswagen беше въвлечен в редица съдебни дела в САЩ във връзка с признанието, че в края на 2015 г. е инсталирал софтуер в 11 млн. превозни средства в цял свят, който е позволил манипулиране на тестовете за вредни емисии.

Миналия месец компанията се призна за виновна по обвинения в САЩ, които включваха заговор за измама срещу правителството и потребителите. Компанията заяви, че ще плати наказателна глоба от 4,3 млрд. долара, след като постигна споразумения за общо 17,5 млрд. долара по граждански дела през 2016 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.