Volvo ще конкурира камиона на Tesla


Volvo ще конкурира камиона на Tesla
Снимка: Volvo

4131

Шведската компания Volvo Trucks обяви намеренията си да започне производството на камиони с изцяло електрическо задвижване. Разработката на първата подобна машина ще стартира още през тази година, а през 2019 г. тя трябва да излезе на пазара в Европа, предаде Actualno.com.

Стартът на продажбите в Северна Америка ще бъде почти веднага след европейските. Представителите на Volvo са на мнение, че появата на подобни транспортни средства ще изиграе много важна роля в подобряване на живота на хората в големите градове, тъй като те имат минимални нива на шум и нулеви вредни емисии.

Шведите засега предпочитат да запазят в тайна техническите подробности по проекта за създаване на електрически камион, но се предполага, че като характеристики той няма да отстъпва на този на Tesla. Американската товарна машина бе представена през есента на 2017 г., а първите доставки до крайни клиенти са планирани за 2019, като до момента компанията е получила над 1500 поръчки.

Камионът на Tesla носи името Semi и се задвижва от 4 електромотора. Пробегът с едно зареждане ще превишава 800 км, като при пълно натоварване машината ще може да ускорява до 100 км/ч за 20 секунди. Без допълнителен това Semi ще вдига 100 км/ч от място за 5 секунди, което го прави най-бързият камион в света към момента.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички