Всеки гражданин на ЕС губи по 116 евро на година заради фалшиви стоки

Всеки гражданин на ЕС губи по 116 евро на година заради фалшиви стоки
Източник: iStock/Guliver

Всяка година Европейският съюз губи по 60 млрд. евро заради фалшифицирането на стоки в 13 отрасъла. Това показва изследване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO).

Става дума за сфери като козметика и лична хигиена, облекло, обувни изделия и принадлежности, спортни стоки, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни напитки и вина, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, гуми и батерии.

Последните данни показват, че преките годишни загуби в тези отрасли в резултат на наличието на фалшиви продукти на пазара възлизат на 60 млрд. евро, което се равнява на 7,5% от продажбите в тях. Натрупаните загуби са в размер на 116 евро на гражданин на ЕС на година, уточняват от EUIPO.

Тъй като законните производители произвеждат по-малко, отколкото биха произвеждали при липсата на фалшифицирани продукти и заради това наемат по-малко работници, в тези отрасли се губят директно 434 000 работни места.

Оценката от доклада сочи, че поради наличието на фалшифициране, 13-те отрасъла в България губят 19,8% от директни продажби годишно. Това се равнява приблизително на 552 милиона евро (1,1 милиарда лева) или 77 евро (150 лева) на български гражданин на година.

Изпълнителният директор на EUIPO Антонио Кампинос заяви: "За пръв път през последните 5 години докладите и изследванията ни са основа за изграждането на цялостна представа за икономическото въздействие на фалшифицирането и пиратството върху икономиката и разкриването на работни места в ЕС и освен това предоставят сведения за начините за нарушаване на правата на интелектуална собственост", казва Кампинос.

По думите му с изследванията се демонстрира и положителният принос на интелектуалната собственост върху заетостта и растежа. "Стремежът при работата ни е авторите на политики и гражданите да не се съмняват в стойността на интелектуалната собственост и вредите в резултат на нарушаването ѝ", категоричен е в заключение Кампинос.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.