Захариева: България може да бъде причина в целия ЕС да не се прилага Истанбулската конвенция

Захариева: България може да бъде причина в целия ЕС да не се прилага Истанбулската конвенция
Източник: БГНЕС

Може да се каже, че България щe бъде причина в целия ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на Иво Христов от БСП на днешния парламентарен контрол. 

"Има ли предприети действия за оттегляне на подписа под документа и каква позиция ще изрази българската държава при обсъждането на предложението за ратификация на конвенцията от Европейския съюз", попита Христов. Той изрази притеснението си, че ако ЕС ратифицира конвенцията, България ще бъде принудена да я спазва.

"България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага тази конвенция. Имате повод за гордост, така да се каже. След като една от държавите изрази такова несъгласие и нямаме единодушие и поради което, включително дори и в наказателната част на конвенцията, няма как Европейският съюз да я прилага", заяви Захариева.

Това обаче не означава, че различни държави, които вече са я ратифицирали, няма да я прилагат, допълни вицепремиерът.

"Очаквах по-сериозен отговор, можехте да си спестите иронията. Конвенцията бе обявена за противоконституционна в някои текстове. Изглежда поставяте под съмнение решението на Конституционния съд", репликира я Иво Христов, който се прочу с репликата колко процента от българите са дебили.

"България наистина няма как да подкрепи решението на Съвета по евроинтеграция за ратификация на Истанбулската конвенция поради решението на Конституционния съд", призна Захариева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.