Защо Европа увеличи купуването на руски газ?


Защо Европа увеличи купуването на руски газ?
Снимка: Getty Images/Guliver

3120

През април износът на руски газ за Европа достигна рекорден обем. За първи път доставките може да надвишат през тази година 200 млрд. кубически метра.

През миналия месец руският газов концерн „Газпром“ експортира 15,9 млрд. куб. метра газ – това е максимално количество на доставки през този месец досега. Синьото гориво върви към Европа със скорост от 550-580 млн. куб. метра – това са обеми, които са нормални за зимните месеци, но не и за края на пролетта, пише в свой анализ РИА-Новости.

От януари до април включително доставките превишиха 70 млрд. кубически метра, т.е. в годишен план може да прескочат 200 милиарда. Това е абсолютен рекорд за цялата история на износ на руски газ, включително и през съветските времена.

Двете предходни години също бяха рекордни -. През 2016 г. износът беше почти 180 млрд. кубически метра, а през 2017 г. - 190 млрд. Благодарение на възстановяването на с8ветовните цени на енергоносителите нарастват и приходите. По информация на Федералната митническа служба (ФМС) миналата година приходите са се увеличили с 22% в сравнение с 2016 г. и са достигнали 43 млрд. долара.

Сега руският природен газ се купува в 30 държави. Почти три четвърти от доставките са за страни от Евросъюза, които, независимо от влошаването на политическия климат, активно увеличават покупките. По данни на ФМС миналата година Литва, Австрия и Словакия са увеличили вноса на руски газ повече от един и половина пъти. 47% повече от предишната година са били доставени на Латвия, и над една трета повече – на Естония. Германия, която е основен европейски купувач на синьо гориво, е увеличила покупките със седем процента.

Възползване от ситуацията

Отчасти това е свързано със съчетанието на случайни фактори.

Първо, голяма роля изигра времето: поради студените зима и пролет потреблението на гориво в Европа се увеличи.

Второ, основните конкуренти на Русия намалиха доставките. Норвегия – поради проблеми с находището Skarv и ремонти на най-големите газопроводи. Износът на газ от Либия практически беше прекратен поради усложненията с газопровода Greenstream.

Алжир беше принуден да съкрати доставките, доколкото потребителите не издържаха на твърде високата цена. Работата е в това, че стойността на алжирския газ е свързана с петрола, а черното злато през последните месеци забележимо поскъпна. „Газпром“, отказвайки се от прякото обвързване на договорните цени с котировката на петрола, се възползва от това предимство в конкуренцията. И отнема от пазара на алжирците.

Ексепрти не се съмняват, че високото равнище на газовия износ ще продължи и през лятото, доколкото запасите в европейските хранилища остават много ниски. Сега там се намират 27,5 млрд. кубически метра – почти с една четвърт по-малко, отколкото през миналата година.

В средносрочна перспектива търсенето на руски газ в Европа ще продължава да расте, доколкото собственият добив на континента намалява. По оценката на специалисти от Оксфордския университет, към 2020 г. добивът на газ в ЕС ще се намали от 256 милиарда на 212 милиарда кубически метра годишно. Към 2030 г. вече ще е 146 млрд. кубически метра.

По прогнози от 2015 до 2040 г. по темповете на ръст на потреблението първо място сред енергоносителите ще заемат природният и втечненият газ. Търсенето ще се увеличи един и половина пъти.

Трите тръби

„Газпром“ активно се готви за това, развивайки транспортната си инфраструктура. Става дума, разбира се, за три нови газопровода: „Северн поток-2“, „Турски поток“ и „Силата на Сибир“.

„северен поток-2“ все още не е съгласуван окончателно – „Газпром“ разчита да получи разрешение от Швеция и Дания през юни. Въпреки това Германия вече подготвя площадка за строежа на газоприемна станция.

Съоръжението „Турски поток“, както и „Силата на Сибир“, си приближават към финалния стадий. В края на април „Газпром“ завърши полагането на първата тръба към турското черноморско крайбрежие. По нея ще потече газ за Турция – това е второто по значение експортно направление след Германия.

Втората тръба на „Турски поток“, чието строителство започва през есента, ще осигури с руски газ страните от Южна и Югоизточна Европа. Конкретно тази втора тръба с нетърпение се очаква от Италия, която е на трето място по обеми на внос на руски газ. Италианските компании Eni и Snam дори разглеждат възможността да вземат участие в строителството на газопровода, независимо от американските санкции. Това заяви миналата година вицепрезидентът на Масимо Мантовани.

Що се отнася до „Силата на Сибир“, в края на март „Газпром“ съобщи за 75% готовност на участъка от газопровода от Чаядинското местонаходище до Благовещенск. Напълно работата е пресметната да бъде приключена още през тази година. През 2019 г. „е планирано само отстраняването на технологични проблеми след провеждането на изпитания“, заяви Виталий Маркелов от „Газпром“.

Доставката на газ за Китай по „силата на Сибир“ започва на 20 декември 2019 г. „Това ще стане важен етап в историята на двете съседни държави, Русия и Китай“, отбеляза в. „Велт“. „Освен това това събитие ще достави особено удовлетворение на ръководството на руския концерн, което отдавна иска да покаже на Европа, че купувачи ще се намерят и в други региони на света, ако Западът продължи да противодейства на увеличаването на доставките от Русия.“

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички