Защо трябва да наемате кандидати, които са „неквалифицирани“

Защо трябва да наемате кандидати, които са „неквалифицирани“
Източник: iStock/Guliver

За всички компании служителите са движещата сила, която стои за всеки успех. Това е причината отделите за човешки ресурси, мениджърите и собствениците на бизнес да влагат време и енергия за набиране, интервюиране и „пресяване” на кандидати. Проучват, питат, тестват умения, проверяват референции, дори разглеждат публикациите в социалните медии на своите кандидати. Понякога ги карат да правят логически тестове за оценка на личността, която би могла да помогне при оценяването на „културната годност“. В много отношения никога не е било лесно да се определи дали даден кандидат притежава „правилните качества“ за длъжността и винаги го има риска.

Според редица професионалисти обаче, перфектният кандидат е този, който е около 70% квалифициран и 30% притеснен. Притеснен от провал, ужасен от пропускането на голям проект или стресиран от идеята да разочарова човека, който му дава шанс. Този човек цени възможността да открие собствените си граници и да развие потенциала си.

Защо е така? Доказано е, че хората, които имат дълбока емоционална привързаност към успеха и страх от провал, работят по-усърдно и действат по-смело. Обръщат внимание на дребните неща. Те се вписват в екип и понякога прекарват времето си през уикенда в подготовка за предстоящата седмица, защото искат да се уверят, че са на върха.

Хората, които са 30% неквалифицирани за дадена позиция, например имат нужното образование, но им липсва стаж, стават обсебени от развиването на своите умения. Тъй като се чувстват наблюдавани, те често молят своите колеги и ментори за конструктивна обратна връзка, която приемат сериозно. Те са скромни и имат големи нагласи. Знаят, че имат пропуски и за разлика от своите 100% квалифицирани конкуренти, знаят, че трябва да се докажат.

Как да намерите такъв „по-малко квалифициран” човек? Помолете кандидатите си да посочат други работни места, където са били поне 30% неквалифицирани и да уточнят мерките, които са предприели, за да преодолеят тази пречка. Попитайте ги какво са направили, за да се усъвършенстват, грешките, които са направили, жертвите, които са понесли.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.