Засилват се неравенствата в световната търговия с храни

Засилват се неравенствата в световната търговия с храни
Източник: Pixabay

Световната система за храните крие все по-сериозни неравенства. Селскостопански производители във Франция и в останалата част на света печелят все по-малко, а големите дистрибутори - вериги супермаркети, трупат все по-големи печалби, заявява неправителствената организация Oxfam в международно изследване.

„Големите дистрибуторски компании са се превърнали в пазители на световната търговия с храни, заявява неправителствената организация, която остро критикува „постоянния натиск“, на който са подложени производителите, за да намалят своите цени, като в същото време отговарят на най-стриктните изисквания за качество.

Според изчисленията на Oxfam осемте най-големи дистрибутори в света са реализирали един трилион долара от продажби през 2016 г. и близо 22 мрд. печалби, съобщава AFP.

Вместо да реинвестират в своите доставчици, те дадоха 15 млрд. долара дивиденти на техните акционери, се казва в изследването. Непрекъснатото сваляне на цените засилва риска от нарушения на човешките права, използване на детски труд и лоши условия, подчертава Oxfam.

Само в рамките на ЕС десет вериги супермаркети покриват повече от половината от продажбите на храни на дребно. Walmart, който е номер дистрибуторска компания и който принадлежи на най-богатата фамилия в САЩ, е осъществил приходи през 2016 г. в размер на близо 486 млрд. долара. Това е повече от БНП на страни като Норвегия и Нигерия, дава пример неправителствената организация.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.