Здравната каса спестила 15 млн. лева за 15 дни


Здравната каса спестила 15 млн. лева за 15 дни
Снимка: Gettyimages.com

3198

Отчетените от болниците хоспитализации през първите 15 дни на месеца са с 15 млн. лева по-малко спрямо същия период на октомври и с 10 млн. лева по-малко спрямо същия период на миналата година. Това отчете в понеделник председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Ваньо Шарков, предаде Mediapool.

На въпрос дали намалението в разходите на лечебните заведения е в резултат на въведената система за пръстова идентификация, която стана задължителна от началото на ноември, Шарков посочи, че все още е рано да се прави такъв извод, но допълни, че системата безспорно е ефективна.

Той съобщи още, че лечебни заведения са получили неправомерно от НЗОК 817 хил. лева и сега ще ги връщат. Експерти от Централното управление на НЗОК са проверили 14 болници и проверките са констатирали редица нарушения. Периодът на проверките е януари - септември 2016 г.

Лечебните заведения са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др., посочи Шарков.

По думите му проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички