Здравната каса въвежда лимит на ражданията?


Здравната каса въвежда лимит на ражданията?
Снимка: iStock/Guliver

2388

От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни. От съюза отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани именно тези суми.

"Опасенията на БЛС са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните заведения, които би трябвало да бъдат преподписани от БЛС, съгласувани с Управителния съвет и предоставени за подписване на управителите на болнични заведения, има понятия, които определено водят към тълкуване за въвеждане на лимит на дейности и то в т.нар. Приложение 1", заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, цитиран от bTV. В Приложение 1 са раждания, онкоболни, хемодиализа, интензивни грижи за новородените. До този момент не е имало понятието индикативна стойност, обясни д-р Грозев, като допълни, че индикативно значи прогнозно, наблюдавано.

„Сега това се въвежда и ако има индикативни стойности относно медицински изделия и лекарствени продукти, там до известна степен стиковахме нещата, защото най-големият преразход на Касата в това отношение към Закона за бюджета е в лекарствената политика”, обясни д-р Грозев. Въвеждането на този термин не означава въвеждане на лимит за болниците, още по-малко както се спекулира за ражданията, категоричен беше д-р Димитър Петров – подуправител на НЗОК.

„Няма такъв идиот в тази държава, който да даде лимит за ражданията, които спадат с около 7-8 % е тенденцията тази година. Ако се увеличават, ние с удоволствие ще ги платим. Промяната се налага от това, че някои от тези дейности, най-вече химиотерапията се увеличава прогресивно и миналата година от тези дейности от Приложение 1, главно за сметка на химиотерапията, се качиха от 29 – 30 млн. на около 33 – 34 млн.", заяви д-р Петров.

По думите му имат съмнения за злоупотреби, а химиотерапията е големият проблем. "Колко са завишени клиничните и амбулаторни пътеки в онкологията? По наши данни и по това, което сме подписали като договор с НЗОК обемът дейност, т.е. броят, прием и извършени дейности, особено завишение няма. Цялата разлика идва в лекарствата и в техните цени, които ние ще трябва да платим", заяви д-р Грозев. Завишаването на дейността в онкологията, това, което ние плащаме за пътеки и процедури, примерно 1 млн. лв. води след себе си лекарства за 4 млн.лв.", обясни д-р Петров. Не е нормално от 20 на 27 млн. да се повишат разходите за лекарства, съответно те са част от отчетените дейности, допълни д-р Петров.

"Изписват се по-скъпи терапии и по-високи стойности, количества, като част от тях се изхвърлят. Става въпрос за по-добро планиране на лекарства, тъй като голяма част от медикаментите се дозират на килограм тегло, поради което остават", каза още д-р Петров. По думите му никой не взема от лекарствата за дейност.

"Индикативна стойност – това са дейности, които се наблюдават и които, когато има тенденция към надвишаване, Касата пише в самите правила, че просто уведомява изпълнителите, че има тенденция към надвишаване на стойностите, което не означава, че няма да се платят тези дейности", обясни още подуправителят на НЗОК.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички