БДЖ със значителна промяна: Модернизира 1/5 от влаковете с вагони на Deutsche Bahn


БДЖ със значителна промяна: Модернизира 1/5 от влаковете с вагони на Deutsche Bahn
Снимка: МТС

4719

„БДЖ-Пътнически превози“ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона, обявиха от Министерството на транспорта и съобщенията. Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева, като това включва и всички разходи по доставката до България. Единичната цена за вагон се оценява на 391 166 лева.

С новите вагони БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе. Първите 19 ще пристигнат в България през април, а останалите 57 ще бъдат доставени по график до началото на юни.

Източник: МТС

Договорът включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, 6 специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и 10 вагон-бистра.

В края на януари министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков обяви, че Министерството и БДЖ са във финална фаза на преговори за купуване на модернизиран подвижен състав от Deutsche Bahn, припомнят от ведомството.

Източник: МТС

Седмица по-късно представители на МТС и БДЖ посетиха базата на Deutsche Bahn в Лайпциг за оглед на подвижния състав и изчистване на всички детайли по сделката. По думите на транспортния министър това е първа видима крачка в реформата на българските железници, която 30 години се е провеждала само на хартия.

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака, посочват от ведомството. Последният планов ремонт на вагоните е извършен в периода 2018-2022 г., а до декември 2023 г. са били в експлоатация по железопътната мрежа на Германия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

БДЖ пуска реновирани вагони с тапицирани седалки

Българска частна компания получи лиценз за пътнически жп превози

Започна най-дългата жп стачка в Германия

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички