Гигантът Domino's Pizza фалира и напуска Италия


Гигантът Domino's Pizza фалира и напуска Италия
Снимка: Ford Motor

10449

И последните обекти на Domino's Pizza в Италия бяха затворени, след като компанията обяви фалит в страната, съобщава ВВС. Притежателят на основния франчайз ePizza обясни, че е бил повлиян от пандемията, а италианците предпочитат местните ресторанти пред американската верига.

Веригата реши да се опита да печели в родината на пицата още през 2015 г. чрез франчайз споразумение с ePizza и имаше 33 обекта. ePizza за първи път подаде молба за банкрут през април, след като беше засегната от пандемията. "COVID-19 и последвалите продължителни ограничения сериозно навредиха на финансовото състояние на ePizza", обявиха от компанията.

Първоначалните намерения на американската компания да има 880 обекта в страната не се случиха, тъй като се сблъскаха с пряката конкуренция на италианските ресторанти. Domino's Pizza целеше да се отличи със структурирана услуга за доставки в страната и с класическото меню. Заради COVID-19 обаче пицариите в Италия започнаха доставки през компании като Takeaway, Glovo, Deliveroo или Just Eat. Кои са най-популярните пица топинги в света?

Веригата ограничи бизнеса си от пика през 2020 г., а от края на юли доставките бяха преустановени. Към 2020 г. компанията пряко управляваше 23 обекта в Италия, а други 6 – чрез франчайзинг, показват документите за фалита. За сравнение, Великобритания и Ирландия имат над 1200 обекта на веригата, което ги прави най-големият пазар на Domino's в Европа.

Американската верига изпадна в дългове въпреки опита си да поиска защита от кредиторите, след като свърши наличните пари. Документ на ePizza посочва, че съдът в Милано е предоставил съдебна защита на веригата от кредитори за срок от 90 дни, изтекъл на 1 юли. Според информацията от документите на съда и на Италианската търговска камара не е постъпило искане за подновяване на процеса. Дългът на компанията в края на 2020 г. е бил 10,8 млн. долара, показват последните одитирани годишни отчети.

Най-голямата верига за пици в света има над 18 300 магазина в над 90 международни пазара по света, като повечето се управляват от франчайзополучатели. У нас веригата има 25 обекта, 18 в София, а останалите в Пловдив, Варна и Бургас. България е първа на световно по... пица

Според някои потребители на Twitter отварянето на Domino's в Италия е като да се опитваш да продаваш сняг на Северния полюс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рекорд: Направиха пица със 154 вида сирена (СНИМКА)

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички