Мъск продава акции, за да плати милиарди долари данъци


Мъск продава акции, за да плати милиарди долари данъци
Снимка: Getty Images

4743

Милиардерът и шеф на Tesla Илън Мъск трябва да плати повече от 15 млрд. долара данъци през следващите месеци, което вероятно ще е истинската причина да продаде част от акциите си в компанията, пише CNBC.

В обичайния си колоритен стил Мъск пусна анкета сред своите почти 63 милиона последователи в Twitter дали да продаде 10% от акциите си в Tesla. "Напоследък се говори много за използването на нереализираните печалби като средство за избягване на данъци, така че предлагам да продам 10% от акциите си на Tesla", написа той в социалната мрежа.

Милиардерът обеща да се съобрази с резултатите от допитването, независимо какви са. Последователите му одобриха продажбата с 58% на 42%.

Независимо от резултатите от анкетата, Мъск така или иначе щеше да започне да продава милиони акции през това тримесечие. Причината: задаващото се данъчно задължение от над 15 млрд. долара.

Той получи въпросните акции през 2012 г., като част от план за компенсация. Тъй като той не получава заплата или паричен бонус, богатството му идва от получените акции и печалбите в цената на акциите на Tesla. Наградата за 2012 г. беше 22,8 милиона акции при достигната цена от 6,24 долара за акция. Акциите на Tesla затвориха на 1222,09 долара в петък, което означава, че печалбата му от акциите възлиза на малко под 28 млрд. долара.

Компанията наскоро обяви, че Мъск е теглил заеми, използвайки акциите си като обезпечение. С продажбата милиардерът може да поиска да изплати някои от тези кредитни задължения.

Ако има сериозен спад в цената на обикновените акции на Tesla, милиардерът ще бъде принуден да продава от собствените му ценни книжа, за да плаща вноските си по заеми, ако не разполага с други средства. Всяка подобна продажба може да доведе до допълнително понижаване на цената на обикновените акции на компанията, посочват от производителя на електромобили в съобщение до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

Правата на Мъск върху акциите изтичат през август 2022 г. Но за да ги упражни, милиардерът трябва да плати данък върху печалбата. Те се облагат с най-високата данъчна ставка от 37% плюс 3,8% данък върху инвестициите. Освен това той ще трябва да плати и най-високия данък от 13,3% в Калифорния, тъй като опциите са получени и спечелени най-вече докато Мъск е жител на този щат.

Общата ставка на щатския и федералния данък ще бъде 54,1%. А дължимата сума при настоящата цена на акциите ще бъде 15 млрд. долара. Най-богатите в света не плащали данъци

Макар да не потвърди директно въпросната цифра, Мъск написа в Twitter: "Забележете, аз не вземам парична заплата или бонус от никъде. Имам само акции, така че единственият начин лично аз да плащам данъци е да продавам акции."

Тъй като изпълнителните директори имат ограничени срокове за продажба на акции и Мъск вероятно би искал да увеличи продажбите за поне две тримесечия, анализатори и данъчни експерти очакваха той да започне да продава през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Самият милиардер неотдавна потвърди, че има множество опции върху акции, чиито срок изтича в началото на 2022 г., така че ще ги продаде през последното тримесечие на годината, защото иначе ще изгуби стойността им.

Той разбира се би могъл да изтегли още по-голям заем, обезпечавайки го с акциите си в Tesla, които в момента струват общо над 200 млрд. долара. Мъск вече е заложил 92 млн. подобни акции в различни банки срещу пари в брой. Попитан, защо взема заеми, залагайки ценни книжа с променлива цена, милиардерът припомня, че те не винаги се покачват, а понякога и падат.

Илън Мъск продължава да трупа и други акции, различни от получените през 2012 г. През март 2018 г. бордът на директорите на Tesla му даде безпрецедентна награда за добре свършената работа, която се състои от 101,3 милиона опции върху акции, разделени на 12 транша, които зависят от постиженията на компанията.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички