Цачева за килията на Иванчева: За другите не е по-различно

Цачева за килията на Иванчева: За другите не е по-различно
Източник: БГНЕС

"Нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата, в колко български домове все още няма течаща вода, което не означава, че не полагаме максимални услилия за подобряване на условията и това се прави и със средства от държавния бюджет и по линия на финансовия норвежки механизъм". Това обясни правосъдният министър Цецка Цачева по отношение на скандалните условия, в които са държани вече 7 месеца в ареста бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, описани и в СНИМКИ от омбудсмана Мая Манолова.

За конкретните килии - на Иванчева и Петрова, Цачева уточни, че от две стари килии е обособена една с площ 16 кв. м. Това означава 4 лица да бъдат настанени там, според критериите, а там в момента са настанени 3 лица. Квадратурата е спазена, има пряко осветление и вътрешен санитарен възел, по думите на Цачева - във вид, който е стряскащ.

За условията в килите, в които са държани Десислава Иванчева и Биляна Петрова, правосъдният министър категорично заяви, че двете дами по никакъв начин не се третират различно от останалите задържани лица в следствения арест в София. По отношение на интереса дали са изпълнени критериите за настаняване на лица, тя съобщи, че от 2015 г. след промените в законодателството, формалните критерии - наличие на 4 кв. м. пряка светлина, санитарен възел, течаща вода, отопление и пр., са езпълнени. Друг бил въпросът, какви са възможностите за ефективен ремонт в старата сграда. През лятото в конкретното помещение били извършени ремонтни дейности, но в момента арестът е изключително натоварен. Точно, за да се спазва изискването за 4-те метра, от 400 лица, които до 2015 г. са били настанени там, сега са 200 - 240. За да може да се извършва ремонт, помещението трябва да бъде освободено, но арестът в момента е максимума си натоварен, оправда се бившият кандидат за президент.

По повод препоръката от омбудсмана Мая Манолова Цачева съобщи, че е свикала нарочно заседание във вторник (4 декември) с отговорните институции, на което е поканена и г-жа Манолова. "Тъй като там се съдържа перпоръка да преместя Софийския затвор, готова съм и съм отворена на звякакви предложения, ако ми се подскаже вариант къде би могъл да бъде преместен софийският затвор в едно с ареста", обясни Цачева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.