Цачева: Заявленията в Агенцията по вписвания се обработват в срок


Цачева: Заявленията в Агенцията по вписвания се обработват в срок
Снимка: БГНЕС

2510

Всички заявления в Агенцията по вписванията от юридически лица се обработват в срок, увери правосъдният министър Цецка Цачева по време на парламентарния контрол.

По думите ѝ днес се обработват заявления, подадени преди два дни.

Това заяви в парламента министъра на правосъдието Цецка Цачева

В отговор на въпрос на депутати Цачева призна, че проблеми е имало, но те са преодолени. Според министъра към днешна дата Агенцията по вписванията, която поддържа Търговския регистър, има основно кадрови проблеми. Конкурсът за назначаване на 30 допълнителни длъжностни лица по регистрацията още не е приключил, а IT служителите вместо 17 са само 4.

Както е известно през август търговският регистър спря работа за две седмици, като за причината още върви разследване. Обявена тази седмица обществена поръчка за осигуряване на допълнителна памет за регистър отново породи притеснения, че може да има нов подобен проблем. Цачева обаче уточни в сряда, че така опасност няма.

"На следващо място самият факт на преминаване на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията, възможността и сроковете за тяхната пререгисрация, обемът като число на тези юридически лица, също доведе до обективно забавяне и действително имаше един период, в който този тридневен срок не се изпълняваше. Това е публично известно, но още тогава ви информирах към онзи момент какво се прави за преодоляването на това забавяне", заяви Цачева.

По думите ѝ с разкритите бройки за длъжностни лица по регистрацията и с полагане на извънреден труд във времето се е преодоляла забавата на Търговския регистър.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички