Ципрас ще разговаря с протестиращите фермери в понеделник

Ципрас ще разговаря с протестиращите фермери в понеделник
Източник: Getty Images/Guliver

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще проведе среща в понеделник с протестиращите в страната земеделци, съобщава МИА.

„Почти всички комитети за координация на земеделците са информирани за срещата и повечето от тях отговориха позитивно. Очакваме от другите комитети да назначат свои представители“, заяви министърът по регионалното развитие на Гърция Евангелос Апостолу. Той също допълни, че властите са отворени за диалог с протестиращите.

В момента се очаква реакцията на земеделците, които блокират не само контролно-пропускателните пунктове на границите на страната, но и много ключови магистрали, свързващи южните и северните й части.

От своя страна български превозвачи също блокираха граничните пунктове на южната ни граница. Парламентът пък прие единодушно декларация във връзка със задълбочаващата се криза.

Част от мотивите към декларацията гласят, че сме свидетели на задълбочаваща се криза на границата с Гърция, предизвикана от блокадите на гръцките фермери. „Тези незаконни действия водят до значителни преки и косвени загуби за икономиката ни. Бездействието на гръцките власти за нормализиране на пропускателния режим показва системен проблем, който следва да се разглежда не само на двустранно ниво, но и в рамките на членството в ЕС на двете държави”, се посочва още в мотивите й.

Не на последно място се изтъква, че блокадата на границата и действията на гръцките протестиращи и бездействието на гръцкото правителство поставят въпроса за нарушаване на правото на ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.