Цонев: Нямаше настоявания за информация защо фалира КТБ


Цонев: Нямаше настоявания за информация защо фалира КТБ
Снимка: БГНЕС

2399

Не видях настоявания да се получи конкретна информация за причините за фалита на КТБ, тъй като информацията беше ясна. Мои колеги насаждаха очаквания от тази стенограма, но не отидоха да я прочетат. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Тази стенограма и не беше за КТБ това е първата голяма лъжа. Тя беше за предотвратяване на банковата криза. Поводът не беше КТБ, седмицата преди тази среща се развиха много сериозни събития, една криминална атака срещу една от големите банки, паника към други банки. След което на 7 юни банковата система затвори с 800 млн. изтеглени лева и политиците замръкнахме с опасността в понеделник банковата система като отвори паниката да продължи и да бъдат поставени под надзор още 5-6 банки. И така започнаха срещи в събота и неделя в кабинета на Орешарски", обясни пред БНТ депутатът Йордан Цонев.

По думите му "рефинансирането не можеше да е извършено от БНБ, а от правителството, то обаче не може да промени закона събота и неделя и да не иска разрешение от ЕК за държавна помощ."

Вторият вариант е било да се отговори с частична банкова ваканция. Банковата ваканция е ужасен вариант, ако има друго решение и приложиш нея, но ако нямаш друго решение..., допълни Цонев.

Той разказа още, че е било разисквано и да бъде "обявен общонароден почивен ден, за да може в понеделник да наберем ресурс да рефинансираме. В неделя сутринта около 11:00 часа финансовия министър каза, че е готов с издаването на краткосрочна емисия държавни ценни книжа и тогава Искров попита "Готови ли сте?". Банките подходиха изключително отговорно – и ръководствата веднага написаха и събраха 2,2 милиарда лева.

При президента отидохме с готовото решение, разсъждаваше в други две посоки. Едната – Борисов като ръководител искаше оставки, за да може да си подсигури в предизборната система, да завърже кризата с действията на правителството, допълни още Цонев.

По думите му "втората стенограма (бел. ред. - от 14 юли, 2014 година) вече е за КТБ. Ако се разсекрети ще се види, че правителството в лицето на финансовия министър, БНБ и аз сме настоявали да се следва европейски я модел."

Цонев допълни и, че "не всичко в политиката може да бъде публично, има неща, които трябва да останат в работилницата, защото органите трябва да боравят със свобода на мнението. Не цялата информация може да бъде достъпна за цялото обществото."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички