Дизайнерът Кензо Такада почина от коронавирус


Дизайнерът Кензо Такада почина от коронавирус
Снимка: Getty Images

7104

Един от най-известните модни дизайнери – Кензо Такада почина от коронавирус. Създателят на модната марка KENZO е издъхнал в болница в Париж на 81-годишна възраст. Тъжната вест потвърди говорител на модната компания, цитиран от френски медии.

"С огромна тъга KENZO научи за смъртта на нашия основател Кензо Такада. В продължение на половин век г-н Такада е емблематична личност в модната индустрия – винаги добавяйки креативност и цвят в света. Днес неговият оптимизъм, жизнерадост и щедрост продължават да бъдат стълбове на нашата модна къща. Ще ни липсва много и винаги ще го помним", написаха от KENZO в Twitter.

"Неговата невероятна енергия, доброта и талант бяха заразителни. Неговата сродна душа ще живее вечно. Почивай в мир Учителю", пише португалският дизайнер Фелипе Оливейра Батиста, който е настоящият творчески директор на модната къща.

Известен със своите цветни графични и флорални щампи, Кензо Такада е първият японски дизайнер, който спечели известност на парижката модна сцена. Той се установява във Франция през 60-те години и прекарва остатъка от кариерата си там.

Със своите "близо 8000 дизайнерски модела" японският дизайнер "не спира да празнува модата и изкуството да живееш", изтъква говорителят му.

Кметът на Париж Ан Идалго също отдаде почит на емблематичния творец. "Дизайнер с огромен талант, той беше даде на цвета и осветлението място в модата. Париж оплаква един от своите синове", написа Идалго в Twitter.

"Бях фен на марката през 70-те години, когато той започна. Мисля, че беше страхотен дизайнер", спомня си Сидни Толедано, изпълнителен директор на луксозния конгломерат LVMH, който притежава марката KENZO.

От Япония до Париж

Роден през 1939 г. близо до Осака, Такада е увлечен по модата още от малък. Завършва моден колеж в Токио, а след това работи в изработването на модели на дамски дрехи за универсален магазин.

Младият Кензо е вдъхновен от френския моден дизайнер Ив Сен Лоран, а голямото му желание е да посети световната столица на модата Париж. През 1965 г. той успява да сбъдне мечтата си, като намерението му е само да прекара известно време в града.

Макар че не познава никого във френската столица, говори съвсем малко френски и е почти без пари, японският дизайнер успява да се установи в града, където се развива шеметната му кариера.

"Когато напуснах Япония през 1964 г., мислех, че престоят ми във Франция ще бъде 6 месеца. Щастлив съм, че този престой все още не е завършен след 50 години", каза той пред FranceInfo през 2016 г.

Първата му колекция е изработена от евтини платове, купени от пазара в Монмартър и е представена в скромен парижки бутик. През 70-те години Такада успява да създаде световноизвестната модна марка, носеща името му.

Дизайнерът стартира мъжка модна линия през 1983 г., а по-късно през 80-те г. и по-небрежните спортни линии Kenzo Jeans и Kenzo Jungle. Той е известен не само с дрехите си, но и с висококачествените си парфюми и продукти за кожа.

Кензо Такада продава марката си за дрехи на луксозния конгломерат LVMH през 1993 г., който притежава водещи марки като Christian Dior, Louis Vuitton, Fendi и Marc Jacobs. 6 години по-късно японският творец се оттегля от модата, за да се отдаде на създаването на художествени дизайни.

През 2016 г. той става рицар на Почетния легион, а през 2019 г. се връща обратно в модния дизайн, за да създаде костюмите за продукцията Мадам Бътерфлай в Токийската опера. В началото на тази година той пусна нова марка за интериорен дизайн, наречена K3.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички