Кралица Елизабет II и съпругът ѝ се ваксинираха срещу Covid-19


Кралица Елизабет II и съпругът ѝ се ваксинираха срещу Covid-19
Снимка: Getty Images

11244

Британската кралица Елизабет Втора и съпругът ѝ, херцогът на Единбург Филип, бяха ваксинирани срещу COVID-19, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от световните агенции.

Ваксините са поставени от придворния лекар в замъка Уиндзор. Кралската двойка е решила да обяви за имунизацията, за да избегне излишни спекулации по свой адрес.

Не се съобщава ваксината на коя компания е поставена на 94-годишната кралица и нейния 99-годишен съпруг. Ваксинирането на двамата обаче е задължително, тъй като заради възрастта си попадат в рисковата група. Най-голямото съкровище на британския кралски двор

Припомняме, че миналата година първородният син на Елизабет Втора - престолонаследникът Принц Чарлз - преболедува коронавирусната инфекция. Има слухове, че и принц Уилям е прекарал болестта - още през април, 2020 г., но това не е потвърдено официално от двореца.

До момента във Великобритания се използват два препарата - на американската компания Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech, както и на Оксфордския университет и британско-шведската компания AstraZeneca. Над 1.5 млн. британци вече са ваксинирани. 

Вчера Великобритания одобри прилагането и на ваксината, разработена от компанията Moderna. Това е третият лицензиран препарат за имунизация в страната, който ще се прилага от пролетта.

Новината за ваксинирането на кралската двойка бе приветствана и от британския здравен министър Мат Ханкок. "Радвам се, че Нейно величество кралицата и негово кралско височество херцогът на Единбург получиха ваксината си срещу COVID. С всяка инжекция ние побеждаваме този вирус", каза Ханкок, цитиран от ITV.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички