Сундар Пичай се превърна в най-големия шеф в Google

Сундар Пичай се превърна в най-големия шеф в Google
Източник: Getty Images

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай поема ръководството и на компанията майка на Google - корпорация Alphabet, предадоха световните агенции. Новината съобщиха основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин.

Пейдж и Брин, които досега бяха съответно главен изпълнителен директор и президент на Alphabet, се оттеглят от ръководството на корпорацията, но остават членове на управителния ѝ съвет.

"Ако компанията беше човек, днес щеше да е 21-годишен младеж и щеше да е време да напусне гнездото. Смятаме, че е време да изпълним ролята на горди родители, които предлагат съвети и любов, но не упражняват досаден ежедневен контрол", отбелязаха в писмено изявление двамата създатели на Google.

Те искат да опростят управленската структура на технологичния гигант, той да се фокусира върху основния си бизнес (технологиите), който му носи все по-големи печалби.

В последните няколко години Пейдж и Брин постепенно се отдръпват от прякото ежедневно ръководене на компанията, като са делегирали част от задълженията си на други мениджъри. Но въпреки оттеглянето от управленските длъжности, контролният пакет акции на компанията продължава да е в техни ръце.

Новият ръководител на Alphabet прие повишението с голям ентусиазъм. "Вълнувам се от дългосрочния фокус на Alphabet върху справянето с големите предизвикателства чрез технологията. Благодарение на Лари и Сергей имаме непреходна мисия, трайни ценности и култура на сътрудничество и изследване - силна основа, която ще продължим да надграждаме", написа Пичай в Twitter.

Alphabet беше създадена през 2015 г., за да обхване наред с водещия и най-печеливш бизнес - Google - и останалите дейности на групата, от автономните автомобили Waymo до дъщерната фирма Sidewalk Labs, която разработва проекти за т.нар. "умни градове".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.