Г-7 пренасочва 100 млрд. от резервите на МВФ към страни, засегнати от COVID-19


Г-7 пренасочва 100 млрд. от резервите на МВФ към страни, засегнати от COVID-19
Снимка: Getty Images

2296

САЩ и останалите страни от Г-7 обмислят пренасочването на 100 млрд. от резервите на Международния валутен фонд към страни, които не успяват да се справят с COVID-19 кризата, съобщиха от Белия дом. 

Това ще е една от темите по време на срещата на лидерите на страните от Г-7. Срещата започва в петък (днес), като ще продължи три дни. Домакин ще бъде Англия, като събитието ще се проведе в графство Корнуол, предава Reuters.

„САЩ и партньорите от Г-7 активно обмислят глобално усилие за умножаване на приноса от предложеното пренасочване на Специални права на тираж (СПТ -разчетната парична единица на МВФ) към страните, които са в най-голяма нужда”, посочват от кабинета на Джо Байдън.

„С потенциален размер до 100 млрд., предложеното усилие може да подкепи здравните нужди, включително ваксинацията, и да помогне за по-зелено, по-стабилно икономическо възстановяване в уязвимите страни, както и за насърчаване на по-балансирано, устойчиво и приобщаващо глобално възстановяване. ", гласи съобщението.

Френският президент Еманюел Макрон призова останалите члвенове на Г-7 да постигнат споразумение за пренасочване на 100 млрд. СПТ към държави в Африка.

Финансовите министри на най-големите икономики се разбраха през април да увеличат резервите на МВФ с 650 млрд. СПТ, както и да замразят обслужването на държавни заеми за да подпомогнат развиващите се страни, които се борят с пандемията. Едва 34 млрд. обаче бяха предвидени за Африка.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички