Газпром изгражда огромни газохранилища из цяла Русия


Газпром изгражда огромни газохранилища из цяла Русия
Снимка: Gazprom

5882

През следващите години "Газпром" планира да започне изграждането на няколко подземни газови хранилища в различни региони на Русия. През 2024 г. ще започнат строителните дейности в Татарстан и Курганска област, заяви ръководителят на проекта Игор Сафонов в интервю пред корпоративното списание "Газпром".

Скоро ще започнат проектни проучвания, като в Татарстан хранилището ще бъде разположено във водоносни структури. По план строителните дейности трябва да започнат през 2024 г., а пускането в експлоатация на първия етап е насрочено за 2027 г. По думите на Сафонов, през 2024 г. се планира да започне строителството и на газовото хранилище "Шатровски" в Курганска област.

Той отбеляза значението на Новомосковското хранилище в Тулска област, където ще бъде построен наземен производствен комплекс.

Като изключително амбициозен проект се очертава Удмуртският комплекс за увеличаване на капацитета. На практика става въпрос за три нови хранилища на базата на вече съществуващи мощности, които трябва да бъдат изградени за срок от 7 години. "Северен поток-2" няма да реши енергийната криза в Европа

Своевременното осъществяване на тези проекти ще позволи през следващото десетилетие руските газови хранилища да изпомпват общо 1 милиард кубически метра газ на денонощие.

"Газпром" прави геоложки проучвания на територията на още две хранилища - Благовещенск и Белогорск, за търсене на структури под тях, с които да гарантират непрекъснатата работа на газопровода "Силата на Сибир" в Далечния изток.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички