"Газпром" посегнал на запасите си, за да успокои пазара в Европа


"Газпром" посегнал на запасите си, за да успокои пазара в Европа
Снимка: Gazprom

5818

Руският енергиен гигант "Газпром" е започнал да използва запасите си, за да подава повече природен газ по тръбопроводната мрежа и да стабилизира скока на цените. Това заяви в интервю за BBC заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от Reuters.

Рябков отхвърли всякакви предположения, че Русия лишава от газ европейския пазар, където електроенергията и синьото гориво рязко поскъпнаха тази година, след като недостатъчните доставки съвпаднаха със силно търсене в икономиките, възстановяващи се от Covid пандемията. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

"Ние подкрепяме енергийната сигурност на Европа; искаме да работим съвместно... "Газпром" всъщност започна да изпомпва от резервите си в тръбопроводите, за да стабилизира пазара", каза заместник-министърът пред програма на BBC, без да навлиза в подробности. Масови фалити на Острова заради скъпия газ

Информационна агенция Интерфакс, позовавайки се на данни от Gas Infrastructure Europe, съобщи, че "Газпром" е изпомпвал газ от хранилище в Хайдах, Австрия, за един ден на 7 октомври след скока на цените до рекордно високо ниво.

"Работим съзнателно, тихо, трезво за стабилизиране. Не е в наш интерес да разклащаме лодката допълнително", посочи Рябков. По думите му Русия би предпочела "мечи пазар" (с най-малко 20 на сто спад на цените - б.р.). Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима

Седмица по-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Кремъл е готов да доставя повече петрол и природен газ за стабилизиране на пазарите на горива.

Ефектът от руската намеса

Цената на газа в Европа падна до 970 долара за 1000 куб. метра в началото на днешната търговия в Лондон. Синьото гориво се търгува за същата сума и в най-големия хъб в Европа - TTF в Нидерландия. Това отговаря на 81,2 евро за мегаватчас.

Спешните допълнителни доставки от Русия се наложиха след галопиращ скок на цените и няколко рекорда през последните месеци. Само в рамките на месец - от началото на септември до началото на октомври газът поскъпна повече от 2,5 пъти. Миналата сряда синьото гориво се продаваше на исторически връх от над 1900 долара за 1000 куб. метра.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия води преговори с Русия за закупуване на спешни резерви на природен газ от името на ЕС, опитвайки се да ограничи рекордното повишаване на цените на горивата, съобщи в понеделник британският вестник The Telegraph, позовавайки се на източници от Европейския съюз. Гърция измисли как да се компенсират високите цени на газа

В сряда пък се очаква Комисията да публикува своя "инструментариум" за националните правителства, целящ да помогне за ограничаване на въздействието на натиска, провокиран от високите цени на газа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нов скок на цената на газа в Европа

Цената на газа в Европа удари нов рекорд

Газът в Европа скочи скочи до исторически връх

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички