Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима


Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима
Снимка: iStock

8487

Цената на природния газ в Европа постави пореден рекорд, преминавайки нивото от 800 долара за 1000 куб. метра, съобщи РИА "Новости".

Октомврийските фючърси по холандския индекс TTF започнаха в началото на сесията от 747 долара, но по обяд стигнаха до 810 долара, което е увеличение от 8,4% само за ден.

Преди по-малко от седмица газът се търгуваше за 700 долара – също рекордно висока цена, чиято върховна стойност в момента е сериозно надмината. Ако цените продължават да растат със същото темпо, синьото гориво съвсем реално може да достигне 1000 долара за 1000 куб. метра още до края на октомври.

През последните 15 месеца сме свидетели на безпрецедентен скок на цените на газа в Европа. Синьото гориво е поскъпнало с цели 1500% от май миналата година. Тогава Европа бе в капана на пандемията и локдауните, което неизбежно намали и газовото потребление, но въпреки това последвалото поскъпване е невиждано.

Според експерти рекордният ръст е свързан с ниските запаси от синьо гориво в европейските газохранилища и с политиката на "Газпром", който намали продажбите на фона на пускането на "Северен поток 2".

Поскъпването на газа неизбежно ще се отрази и на България, тъй като страната ни е част от европейския газов пазар и разчита главно на "Газпром" за енергийните си нужди. Готвят ново голямо поскъпване на газа през ноември

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички