Гърция измисли как да се компенсират високите цени на газа


Гърция измисли как да се компенсират високите цени на газа
Снимка: iStock

6036

Гърция предложи общоевропейски механизъм за хеджиране срещу резки колебания в цените на природния газ. Този механизъм трябва да помогне на домакинствата да се справят с нарастващите цени на енергията в целия Европейски съюз, предаде Reuters.

Цените на природния газ поскъпнаха драстично през тази година, тъй като световните икономики се възстановяват от коронавирусната пандемия и глобалното търсене се покачва много по-бързо от предлагането. Очаква се тази седмица лидерите на ЕС да обсъдят дали енергийният ценови скок изисква координиран отговор.

В писмо до ръководителя на финансовите министри на еврозоната Паскал Донахю, гръцките министри на финансите и енергетиката призоваха Европейската комисия да обмисли създаването на общоевропейски фонд за хеджиране срещу скокове на цените на газа.

Механизмът може да черпи средства от авансови плащания на квоти за въглеродни емисии, които биха били разпределени на страните от ЕС въз основа на тяхното отопление и консумация на енергия и на техния брутен вътрешен продукт на глава от населението, заявиха в съвместното писмо гръцкият финансов министър Христос Стайкурас и енергийният министър Костас Скрекас.

Гръцкото предложение включва също така търг за допълнителни квоти за въглеродни емисии чрез системата на ЕС за търговия с емисии, което би довело до допълнителни приходи за страните от ЕС, за да им помогне да финансират компенсационни схеми за потребителите през зимния сезон.

"Безпрецедентният скок в цените на природния газ, а оттам и в цените на електроенергията, е голямо предизвикателство за всички държави членки на ЕС, което не може да бъде разрешено единствено на национално ниво", се казва в писмото на двамата гръцки министри. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

Гърция предупреди, че европейските потребители могат да се изправят пред допълнителни разходи за енергия от 100 милиарда евро през предстоящата зима.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички