Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?


Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?
Снимка: БГНЕС

12823

Цената на тока за бизнеса лети в небесата. Индустрията сигнализира, че е пред колапс, а фирмите – на ръба. Към 20 септември цената на тока в България за бизнеса е 150 евро за мегаватчас. Увеличението достига близо 300% и токът продължава да поскъпва. Спецпрокуратурата започва проверка за цената на тока за бизнеса 

Павлин Найденов е собственик на малък индустриален парк в София, наемодател на различни бизнеси. "Най-голямата произвежда огради, има фирма, която произвежда хранителни добавки, както и германска фирма, един от най-големите в света за хранителни ингредиенти. Има фирма, която се занимава с електрически бариери, електроника", разказва той пред bTV.

Според Найденов за площите, които управлява, са положени всички възможни мерки за енергийна ефективност. "Обаче въпреки това сметките ни са главоломни. От четири години фирмата ни е на борсата. Стигаме до момент, в който 2018 г., 2019 г. и 2020 г. средната ни борсова цена е около 100 лева. Сега изведнъж тези два месеца юли и август борсовите цени стигнаха 240-250 лева", добавя той.

Още на следващия ден цената на тока на борсата минава 300 лева. "Навремето, когато имаше пикови цени 200 лева, правихме протести. Когато плащахме по 80 и няколко лв. средна цена. Сега отиваме на 250 лв., вече не е за протести, трябва да правим революция, защото не може, не се оцелява", заявява Найденов. Бизнесът поиска оставки в енергетиката заради скъпия ток

Според министъра на енергетиката Андрей Живков цените на индустриалния ток летят в небесата от фактори, които не зависят от нашата страна, а от политиката на Европа. "Забелязваме тази тенденция, която е европейска и го наблюдаваме с притеснение. Причините са цял комплект, като започнем от цените на въглеродните емисии, които последните няколко месеца скочиха много осезаемо. Към момента са на нива от 60-63 евро. Това без съмнение оказва влияние на електроенергията", обяснява той.

Според Живков друга причина е високата цена на природния газ, който също бележи рекордни нива. "Когато един партньор му се обадиш и му кажеш, че се налага да му вдигнеш с 20% цената нагоре, той ни забравя. Турция е на две крачки от нас и продава по-евтино, на същото качество", казва Найденов.

Живков признава, че прогнозите не са оптимистични. "Като се облягаме на цените на фючърсите на унгарската борса "Хупекс", ценовите нива за последните 3 месеца на тази година и за следващата са доста сериозни, но аз се надявам в най-скоро да финализираме мерките, които обсъждаме с бизнеса, за да може да тушираме ефекта от тези нива", пояснява той.

През настоящата седмица служебното правителство ще има срещи с бизнеса, на които да се вземе решение за подпомагане на предприятията заради скъпия ток. Надежди за поевтиняване в следващите месеци няма. Според предприемача Найденов бизнесът в България е на ръба и ако цената на тока не падне, ще последват масови фалити.

Въпреки че цените на тока за битовите абонати са регулирани и засега не се вдигат, всички ще усетят скъпия ток. Представители на бизнеса вече обмислят протести. Цената на хляба отново се вдига

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

БЕХ: 1/3 от произведения ток отива в чужбина 

Бизнесът настоява временно да се ограничи износът на ток

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички