Бизнесът поиска оставки в енергетиката заради скъпия ток


Бизнесът поиска оставки в енергетиката заради скъпия ток
Снимка: БГНЕС

4731

"От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-висока в целия Европейски съюз. Според нас причината за това е зловредното некомпетентно управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата в България в полза на определени лица. Искаме оставката на ръководството на Министерство на енергетиката, на Български енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ "Марица изток 2".

Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциация на организациите на българските работодатели след среща със служебния премиер Стефан Янев.

"Настояваме анализ на поведението на ЕСО и НЕК. След този анализ е логично ръководствата им също да подадат оставки", каза още Велев, като обяви, че работодателите са в протестна готовност.

Според Васил Велев оставките в енергетиката са единственото възможно решение на проблема със скъпия ток. Хората, управляващи енергетиката, трябва да бъдат сменени с "добросъвестни, а не с такива, които извличат полза на гърба на домакинствата и на работещите".

"Управлението на предлагането у нас се извършва в ущърб на хората, на икономиката, на индустрията и на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, това е от зла умисъл, защото нееднократно сме стигали дотук", каза още той.

По думите му колкото повече пари се плащат за ток, толкова по-малко пари се плащат за заплати. Инфлацията изяде повишението на пенсиите

На практика имаме монопол на Българския енергиен холдинг на енергийната борса, дружествата на БЕХ предлагат по-голямото количество от електроенергия на умишлено високи цени, създавайки и умишлен дефицит. "БЕХ предлага малки количества на високи цени. Задачата на енергетиката във всяка страна от ЕС е да достави на потребителите надеждна електроенергия на добра цена. Нашата електроенергия нито е на добра цена, нито е надеждна. Задачата на енергетиката не е няколко души или предприятия да трупат свръхпечалби, а на добра цена да електроснабдява икономиката и индустрията", обясни Велев.

Въпреки предупрежденията на работодателите, ЕСО е интегрирала българския енергиен пазар с гръцкия, който е най-скъп в Европа, преди да бъде интегриран с Румъния и оттам със Западна Европа. "За първите 10 дни цената е със 73% по-висока от тази в Германия, където българската икономика изнася всяка година продукция за над 9 млрд. лева", отбеляза Велев.

Според бизнеса проблемът с цената на тока няма да се реши с търсене на конкретни мерки и решения. Това би имало краткосрочен ефект - една седмица или един месец. "Занимаваме се с този проблем от 2015 г., когато беше големият протест на работодателските организации", припомни Велев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички