Огромен износ вдига цената на тока


Огромен износ вдига цената на тока
Снимка: iStock

10990

Износът на електроенергия е огромен. В момента изнасяме между 25 и 30 000 мегаватчаса на денонощие, приблизително произведената енергия от един блок на АЕЦ "Козлодуй" излиза от страната в рамките на едно денонощие. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев. По думите му това оказва влияние на цените, както и недостигът на ток в целия регион на Югоизточна Европа. Бизнесът настоява временно да се ограничи износът на ток

Цените на тока за фирмите вероятно ще се успокоят едва наесен, когато България и Румъния най-сетне свържат електроенергийните си борси. Щом пазарното обединение с Румъния стане факт в края на октомври, страната ни да може да купува ток от цяла Европа, включително от още 6 държави, където цените на тока са по-ниски.

На 20 септември ще започнат тестове и ако всичко е наред, търговията ще стартира в периода 26-29 октомври. Когато свързването на двете борси стане факт, ще имаме достъп до пазарите на ток на Германия, Белгия, Франция, Люксембург и т.н.

Пазарното обединение всъщност предоставя автоматичен достъп на българските купувачи и търговци до офертите на останалите пазарни участници в цяла Европа. Разбира се, конкретните възможности за сделки зависят и от капацитета на мрежите, т.е. колко енергия може да премине физически, да се пренесе от една национална електроенергийна мрежа към друга.

Пазарното обединение с Румъния по план трябваше да завърши още в края на миналата година, но се забави. Закъсня и междинния проект, който трябваше да свърже през границите пазарите на Унгария, Австрия и Полша. Така връзката с Гърция, където електроенергията е много скъпа, изпревари обединението с Румъния. Чуха се обвинения, че това е една от причините цените на тока за бизнеса у нас да полудеят в началото на август. Спецпрокуратурата започва проверка за цената на тока за бизнеса

Главните "виновници" за поскъпването на електроенергията са голямото търсене в цяла Югоизточна Европа и огромният износ на ток от страната ни. В момента определено има дефицит в целия регион – "като започнете от Унгария Румъния, България, Гърция, Сърбия, Хърватия, Словения, Италия", и това няма как да не се отрази на цените, посочи Цачев.

Графикът за ремонта на два от блоковете в ТЕЦ "Марица Изток 2" е съгласуван още през миналата година. Така Цачев коментира критиките към централата, че работи с намалени мощности точно в дните на най-голямо търсене и рекордно високи цени на борсата. Но той не спомена факта, че държавата ТЕЦ необяснимо забави и пускането на блокове, които не бяха в ремонт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Искат национализация на АЕЦ Белене и нови блокове в Козлодуй

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички