Германия ще се възстанови бавно и болезнено от Covid-19


Германия ще се възстанови бавно и болезнено от Covid-19
Снимка: iStock

3216

Поръчките в германската индустрия показаха умерено възстановяване през май, но 1/5 от фирмите в най-голямата икономика в Европа се опасяват от изпадане в несъстоятелност. Това засили очакванията за бавно и болезнено възстановяване на германската икономика от пандемията на коронавирус, пише Reuters.

Германия понесе пандемията по-добре от другите големи европейски страни, като отчете по-малко смъртни случаи от COVID-19, а икономиката ѝ остана сравнително устойчива през над от 6-седмичното блокиране благодарение на щедрите стимулиращи пакети и решението да остави отворени фабриките и строителните площадки.

Промишлените поръчки са се повишили с рекордните 10.4% през месец, когато ограниченията постепенно се премахват, почти 1/3 по-слабо от очакваното, попарвайки надеждите за бързо завръщане към динамиката на бизнеса преди кризата.

Рецесията в производствения сектор е преминала най-ниската си точка, но процесът на възстановяване далеч не е приключил, отчитат от германското министерство на икономиката.

Приетите поръчки са с 30.8% по-малко от тези през февруари (последния месец преди да бъдат наложени ограниченията) и са почти с 30% по-надолу спрямо май 2019 г.

Германия тегли рекорден дълг, за да се възстанови от кризата

Страховете от бавно възстановяване се засилват от проучване на икономическия институт Ifo, според което 21% от фирмите се опасяват, че пандемията може да ги принуди да прекратят дейността си. Евентуалните масови фалити през следващите месеци със сигурност ще възпрепятстват растежа на икономиката.

Най-засегнат е секторът на услугите, особено туристическия бранш. Около 85% от туроператорите, 76% от хотелите и 67% от ресторантите са заплашени от банкрут.

Германските власти опитват да съживят икономиката чрез увеличаване на потреблението чрез намаляване на ДДС и еднократна финансова помощ за родителите, както и схема за запазване на работните места, за да стабилизира пазара на труда.

Правителството очаква икономиката да се свие с 6,3% тази година – най-дълбоката рецесия след Втората световна война. Слаба утеха е, че приетите поръчки от еврозоната се повишават с над 20%.

Компаниите, работещи за износ, също имат големи затруднения и намаляващи поръчки още преди пандемията. Това се дължи на търговската война между САЩ и Китай, несигурността около Brexit и изискващия големи инвестиции преход на автомобилния сектор към електромобили.

САЩ и Китай са първият и третият най-голям пазар за германския износ, а възраждането на производството в най-голямата европейска икономика зависи и от това колко бързо ще се върне към нормалното световната търговия след пандемията.

"Днешните данни за индустриалните поръчки носят две важни послания: премахването на мерките за блокиране доведе до V-образни скокове в активността, но връщането към нивата преди кризата няма да е лесно", обяснява икономистът от ING Карстен Бжески.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички