Германия тегли рекорден дълг, за да се възстанови от кризата


Германия тегли рекорден дълг, за да се възстанови от кризата
Снимка: iStock

4561

Германското правителство прие допълнителен бюджет, за да финансира одобрения преди време пакет икономически стимули за 130 млрд. евро, което ще доведе повиши новите държавни заеми до рекордните 218,5 млрд. евро през настоящата година с оглед на борбата за справяне с негативното въздействие на коронавирусната криза, предаде Reuters.

Това само показва колко много лявоцентристкият финансов министър Олаф Шолц успя да отдалечи Германия от имиджа ѝ на европейски шампион за строги икономии, за да я превърне в една от страните от еврозоната с най-големи разходи в опитите да подкрепи засегната от пандемията икономика.

"Сега ще си плюем на ръцете и ще увеличим брутния национален продукт", заяви Шолц на пресконференция, на която представи втория извънреден бюджет само в рамките на 3 месеца.

Според министъра Берлин може да си позволи "този фискален акт на сила", защото правителството е намалило тежестта на дълга през добрите за икономиката времена и сега има солидни публични финанси.

Щедрите фискални стимули на германските власти включват намаляване на ДДС и отпускане на домакинствата по 300 евро за всяко дете.

Германия можела да се възползва от твърде ниските разходи по заемите в момента, а изчисленията сочели, че разходите по тях щели да паднат от 12 млрд. евро на година до 9 млрд. евро.

Новият дълг ще бъде на стойност от 218,5 млрд. евро през тази година, което се равнява на 6,5% от БВП на страната.

Така разпределението на дълг към БВП ще достигне до 77%. Само за сравнение - през 2019 г. това съотношение беше по-ниско от 60%. Общият бюджетен дефицит в публичния сектор тази година пък ще достигне достига 7,25% от БВП след излишък от 1,5% за миналата година.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички