ICGB: Основните дейности по изграждането на интерконектора са приключени


ICGB: Основните дейности по изграждането на интерконектора са приключени
Снимка: AVAX

2645

В първите дни на своето управление служебният кабинет обяви, че в енергетиката цари хаос и отправи куп критики, че газовата връзка с Гърция е доникъде. В сряда двама министри инспектираха ключовия обект, а след това обявиха, че са констатирали "незавършено строителство" и празни тръби. "Не знам кой е казал, че този проект е готов. На мен ми прилича на луксозна сграда с мебели без ток", сподели впечатленията си министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. "Не открихме газ, а строителна площадка", посочи транспортният министър Христо Алексиев. Саботира ли служебният кабинет пускането на интерконектора с Гърция?

ICGB – българо-гръцката компания, инвеститор и бъдещ оператор на междусистемната връзка, опроверга министрите за празните и недовършени тръби. "Всички основни строителни дейности са приключени, проведени са необходимите тестове и интерконекторът, който само на българска територия е с дължина 182 км (от Стара Загора до границата при Комотини), както и прилежащите му съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара", посочиха в изявление до медиите от компанията.

Това поражда въпроси защо служебните министри се опитват да внушат на обществото, че интерконекторът е далече от завършване и не е ясно кога ще заработи. В тази посока се изказа и ръководителят на "Булгргаз" Людмил Йоцов, според когото стартът може да се отложи за ноември. Газовата връзка с Гърция е с капацитет, който покрива почти изцяло потреблението на България (3 млрд. куб. метра). Влизането ѝ в експлоатация има ключово значение, защото ще позволи България да получава пълни количества газ от Азербайджан по договорената ниска цена и ще отвори възможности за алтернативни доставки. Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

Енергийният експерт Васко Начев също публикува във Facebook коментар и снимки по темата:

Планът

Компанията инвеститор ICGB посочва в изявлението си, че е внесла в МРРБ предложение за разделяне на дейностите до пускането на интерконектора в експлоатация на два етапа, така че да се ускори издаването на Акт 15 и акт 16. 

Етап 1 включва вече готовото строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.

В отделен етап са обособени: довършване на полагането на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към ГИС – Стара Загора. Втори газов оператор: ICGB ще ръководи газова връзка с Гърция

"Приключването на етап 1 ще позволи навременен старт на преноса на природен газ по интерконектора, а всички строителни работи, които нямат пряко отношение към преноса на газ, са в самостоятелен етап и ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението", заявиха от компанията.

Уточнява се, че всички посочени дейности са част от ангажиментите на гръцката фирма AVAX, изпълняваща договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода. Строителят е съобщил на ICGB, че етап 1 ще приключи в края на август. Тук влиза и приоритетно завършване на автоматизираната система за управление на газопровода (SCADA).

ICGB уверява, че продължава да работи активно по изпълнение на необходимите изисквания за получаване на разрешение за ползване и съответните разрешителни за Гърция, а целта е връзката да влезе в търговска експлоатация преди старта на отоплителния сезон. Кога ще падне цената на газа и кога ще потече азерски газ по интерконектора - отговорите на властта

Междувременно служебните министри промениха убежденията си и вече допускат, че интерконекторът ще заработи навреме.

Проектната компания

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от инвестиционното дружество ICGB АД, регистрирано в България през 2011 г. В него акционери с по 50% са българският холдинг БЕХ и регистрираната в Гърция компания IGI Poseidon (50%). В IGI Poseidon съдружници са гръцката DEPA International Projects и италианската енергийна група Edison.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Задача с две тръби: Интересът на "Газпром" или на България?

Гърция внася рекодни количества втечнен газ, 1/3 от него е за България

ICGB получи 50-годишен лиценз за доставки на природен газ в Гърция

Петков откри завършения интерконектор с Гърция и обяви край на руския монопол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички