Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври


Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври
Снимка: БГНЕС

12992

Газовата връзка с Гърция е възможно да не заработи и през октомври, предаде БНР, като цитира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Саботира ли служебният кабинет пускането на интерконектора с Гърция?

Пускането на интерконектора с Гърция е от ключово значение за цената на синьото гориво у нас. В момента на страната ни се доставя азерски газ през друга гранична точка и затова плаща по-скъпо – изгодният договор с Азербайджан предвижда доставките да са през Стара Загора-Комотини, а ако се ползва друг маршрут, цената съответно е различна. Кога ще падне цената на газа и кога ще потече азерски газ по интерконектора - отговорите на властта

Междувременно служебният кабинет съобщи, че имало много забележки по качеството на строителството на интерконектора – включително от Противопожарната служба, от "Напоителни системи" и т.н. Освен това се оказа, че гръцката страна не е приключила напълно работата си по автоматиката на газовата връзка. Заедно с това се появи и нова пречка – Надзорният съвет на българо-гръцкото дружество ICBG, оператор на интерконектора, още не е регистриран. В последните си дни кабинетът "Петков" е внесъл в Агенцията по вписванията документи, пълни с грешки, пропуски и неточности и заради това вписването е било отказано, като например, имената на двама представители на гръцката страна са сбъркани.

Днес регулаторът разглежда предложението на обществения доставчик за поскъпване на природния газ през август до 298 лв./MWh. Комисията трябва да вземе решение до 12 август. "Булгаргаз" поиска още по-висока цена на газа през август

По време на заседанието стана ясно още, че проблеми с доставките на газ през следващите месеци не се очакват, но за цените прогнози не могат да се правят. Ако интерконекторът се забави, цената на синьото гориво ще остане висока.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Задача с две тръби: Интересът на "Газпром" или на България?

Втори газов оператор: ICGB ще ръководи газова връзка с Гърция

Петков откри завършения интерконектор с Гърция и обяви край на руския монопол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички