Идва ли краят на Zamunda и ArenaBG?


Идва ли краят на Zamunda и ArenaBG?
Снимка:

87670

Българските власти се готвят да затворят двата най-популярни сайта за торенти у нас – Zamunda.Net и ArenaBG. Екипи на ГДБОП работят съвместно с американските власти, за да спрат сървърите и да конфискуват имената на домейните на двата торент тракера, съобщава специализираният сайт Torrent Freak, цитирайки документи от САЩ.

Българските власти са потърсили съдействие от колегите си отвъд океана, тъй като сървърите на двата сайта са именно в САЩ. Подготвят се и обвинителни актове, което значи, че предстоят и наказателни преследвания.

Според документите са открити 5 досъдебни производства за престъпления срещу интелектуалната собственост и данъчни престъпления срещу собствениците на двата сайта.

"Пиратските торент сайтове могат да бъдат спрени всеки момент", казва пред Economic.bg началникът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев, който от години се бори с интернет пиратството. Той обаче не разкрива дали в момента тече акция срещу сайтовете.

Българската прокуратура и ГДБОП вече подготвят искания към компания в САЩ, която осигурява хостинга на двата сайта, както и към Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси, отговорна за домейните, Zamunda.Net и ArenaBG да бъдат блокирани. Щом документите са готови, те ще бъдат изпратени в САЩ и процедурата ще бъде задействана.

Българските власти са вдигнали мерника и на Zelka.org и RarBG.to, като последният е един от най-популярните торент сайтове по цял свят. Целта е те също да бъдат затворени.

Освен че са сред най-посещаваните сайтове в България, Zamunda.Net и ArenaBG отдавна са трън в очите на българските власти, които от години се опитват да ги затворят.

Първите акции и арести на собствениците на двата торент тракера бяха през 2006-2007 г. Те обаче бяха преместили базите си данни на сървъри в чужбина и бързо успяха да възстановят дейността си. Заведени бяха и дела, на които отне около 4 години да влязат в съда.

Американските власти от години наблюдават двата сайта за торенти и преди няколко години ги определиха като "икономически вредни за САЩ", но не последваха действия срещу тях. Може би този път ще е различно. 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички