Купуваме 2 пъти по-скъп руски газ от този на борсата


Купуваме 2 пъти по-скъп руски газ от този на борсата
Снимка: iStock

8996

За последните 6 години България е платила с 319 млн. долара повече за природен газ заради дългосрочния си договор за доставка с Русия, са изчислили експерти. Според данните на Балканската и Черноморска петролна асоциация цените на свободния пазар в Австрия са двойно по-ниски, предава БНТ.

Какви са вариантите България да купува газ на по-ниски цени и откъде?

Русия остава основният доставчик за България на природен газ - почти 100% от горивото у нас идва от там. Това показват данни на държавната "Булгартрансгаз". Минимални количества втечнен газ за първи път страната ни получава и от Гърция. Според обявените досега данни на държавната "Булгаргаз" цените са с 10% по-ниски. Двойно по-ниска пък е доставната цена на газовия хъб в Австрия, в сравнение с тази договорена между Русия и България, показват данните на сектора.

"Цените, по които България внася газа са по дългосрочните договори, в които цената на газа се определя от формула, която я свързва с цената на нефта. Докато цената на хъбовете се определя от търсенето и предлагането и от конкуренцията", казва енергийният експерт Валентин Кънев.

Експертът застава зад мнението и на министерството на енергетиката, че единственото решение за България в момента е диверсификацията, като основно се залага на бъдещата връзка между страната ни и Гърция, по която може да купуваме втечнен газ както от САЩ, така и от Азербайджан.

"Имаме договор с "Газпром", но може да се окаже, че цената на втечнения газ е толкова ниска, че така наречения взимай или плащай може да заработи и да излезе, че газът е по-евтин", посочва Кънев.

Клаузата "взимай или плащай" предвижда наказателна цена в случай, че не купуваме поръчаното от "Газпром" гориво. Промени в газовите доставки се очакват не само у нас.

За първи път тази година доставките на втечнен природен газ към Европа изпреварват доставките от Норвегия, показват данните на бранша. Най-много синьо гориво - половината и сега идва от Русия.

България продължава да залага и на проучванията на собствени находища. Един от най-големите участъци е край Враца.

"Става въпрос за площ от 4877 кв. км, това е най-големият оншор блок в Европейския съюз, тоест на сушата", казва Ангел Семерджиев.

От компанията очакват до 2023 г. да приключат проучването. Очакванията също така са, че откритото в находището гориво ще е на по-ниски цени от сега купуваното. На същите резултатите се надяват и компаниите търсещи газ в Черно море, показват данните на министерството на енергетиката.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички