Джо Байдън в Киев: Обеща нова военна помощ за Украйна за 500 млн. долара


Джо Байдън в Киев: Обеща нова военна помощ за Украйна за 500 млн. долара
Снимка: Facebook/ Володимир Зеленський

2326

Американският президент Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна по време на своя изненадваща визита в украинската столица Киев. Той включва боеприпаси за HIMARS, системи Javelin, боеприпаси, противотанкови системи и системи за въздушно управление, в размер на около 500 млн. долара. Това посочи той на брифинг с украинския си колега Володимир Зеленски. Байдън коментира и ангажимент за доставката на над 700 танка, както и бронирани машини и артилерийски снаряди за Киев.

Зеленски посочи, че преговорите са „много ползотворни“ и посещението на Байдън ще повлияе на бойното поле и плановете за освобождение на страната. „Обсъдихме и въпроса за далекобойни ракети и оръжие, което преди не е доставяно на Украйна“, заяви украинският лидер. Той допълни, че с Джо Байдън са обсъдили още и трибунала за военни престъпления срещу Русия, както и формулата за мир от 10 точки на Украйна, включващи на главно изтеглянето на Русия от окупираните зони в Украйна, включително и Крим.

Зеленски обяви, че по-късно тази седмица мирният план на Украйна ще бъде обсъден и в ООН. Генералната асамблея на организацията ще гласува резолюция по повод година от началото на пълномащабната война.

 

 

Връщайки се година назад, Джо Байдън посочи, че много добре помни първите минути от нападението на Русия, когато Зеленски го помолил да призове лидерите на света да подкрепят Украйна. „Една година по-късно Киев устоява, Украйна устоява, демокрацията устоява. САЩ стои зад вас, светът стои зад вас“, заяви американският президент. „Няма да забравя как ми казахте, че чувате взривове в задния си двор“, добави той.

В началото на визитата на Джо Байдън в Украйна беше обявена въздушна тревога. Кадри на телевизия „1+1“ показват Байдън и украинския му колега на Михайловския площад в Киев на фона на сирените, предупреждаващи за опасност от ракетни удари.

Системите в украинската столица се включиха, след като Русия вдигна бомбардировачи МиГ-31, базирани в Беларус. Самолетите са въоръжени с ракети „Кинжал“, които не могат да бъдат прихванати от ПВО на Украйна. При вдигането на такъв самолет в Украйна се обявява въздушна тревога, уточнява УНИАН. Затова в цялата страна има такива предупреждения.

 

 

„Добре дошъл, президент Джо Байдън. Вашата визита е изключително важен знак за подкрепа към украинския народ“, написа във Facebook Зеленски.

По време на протоколните кадри преди двустранната среща на двамата лидери Зеленски коментира подкрепата, оказана от американския президент. „Смятам, че би било изключително важно да не оставяме никакво съмнение, че САЩ подкрепят Украйна във войната ѝ срещу бруталната агресия“, заяви Байдън, цитиран от Офиса на украинския президент.

„По-късно през седмицата САЩ ще обявят и допълнителни санкции срещу Русия. След това Байдън ще отпътува към Полша, където ще разговаря с президента Анждей Дуда и с други западни съюзници“, посочват от Белия дом. САЩ удря Русия с нови сериозни санкции

 

 

Очакваше се Джо Байдън да пристигне на посещение в Полша на 21 февруари и се коментираше, че вероятно ще се срещне и с украинския президент. За кратко Зеленски отби коментарите, като обясни, че не е получил покана да отиде в Полша.

През декември украинският президент беше в САЩ. Това беше първата му визита извън Украйна от началото на войната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои държави спечелиха най-много от войната и санкциите срещу Русия?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички