Икономиката на Европа ще се възстанови по-бавно от очакваното


Икономиката на Европа ще се възстанови по-бавно от очакваното
Снимка: iStock

9009

Възстановяването на европейската икономика ще бъде по-бавно, отколкото се очакваше. Това предупреди вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По време на пресконференция след срещата на финансовите министри от ЕС (ECOFIN) Домбровскис отбеляза, че "пандемията е оказала огромно влияние върху икономиката" и подчерта, че бъдещите мерки и регулации на Европейския съюз трябва да благоприятстват възстановяването.

В края на октомври вицепрезидентът на ЕК изрази подобно мнение пред италианския вестник La Stampa, подчертавайки, че ЕС е готов да одобри допълнителни фискални мерки в подкрепа на икономиките на страните членки.

Европейската комисия удължи държавната помощ, свързана с коронавируса, с още 6 месеца до 30 юни 2021 г. По-рано Домбровскис изтъкна значението на цифровия данък за финансиране на бъдещи социални програми.

Втората вълна на вируса може да заличи растежа в еврозоната

Деветнайсетте страни от еврозоната се опасяват, че втората вълна на коронавируса ще заличи постигнатия трудно икономически растеж през последните няколко месеца, предаде DPA. Само за 6 месеца Европа изгуби спечеленото за 15 години

"Засилването на разпространението на вируса и новите мерки за борба с него допълнително увеличиха несигурността и вероятно ще окажат влияние на възстановяването", предупредиха в общо комюнике финансовите министри от еврозоната след вчерашните си преговори.

Фондът за стимулиране на икономиките и седемгодишната бюджетна рамка на обща стойност 1,8 трлн. евро трябва да бъдат изпълнени като приоритет, за да може през 2021 г. бързо да се раздадат средства, казват министрите.

Миналата седмица стана ясно, че икономиката на еврозоната е постигнала растеж от 12,7% през третото тримесечие след драматичен спад през предходните месеци.

Наложените ограничения с цел овладяване на пандемията от Covid-19 могат не само да забавят икономическото възстановяване, но дори да доведат до свиване на икономиките, предупреди гуверньорът на Испанската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос.

"Широкото прилагане на нови мерки за овладяване на здравната криза може да доведе до значително забавяне на икономическата експанзия и дори до свиване, поне в някои държави или сектори, през четвъртото тримесечие", заяви Де Кос пред испанските депутати.

Висшият банкер очаква новите мерки за стимулиране да бъдат одобрени на заседанието на ЕЦБ през декември.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички