Голяма компания уволни 800 души за 3 минути и вбеси Великобритания


Голяма компания уволни 800 души за 3 минути и вбеси Великобритания
Снимка: P&O Ferries

11461

Един от най-големите оператори на фериботи във Великобритания P&O Ferries си навлече гнева на мнозина, след като съкрати по скандален начин 800 свои служители с идеята да ги замени с по-евтини работници.

На служителите е съобщено тази сутрин чрез видеообаждане по Zoom, че днес е последният им работен ден. Повечето са били шокирани, други са били отчаяни, а някои са отказали да напуснат работните си места в знак на протест и са били отстранени насила. "Всичко, което е получихме, беше триминутно предварително записано съобщение, че сме без работа. Нищо друго", разказват потърпевши пред BBC.

Говорител на P&O каза, че фирмата трябва да съкрати 800 от служителите си, тъй като е отчела загуби от 100 милиона паунда на годишна база. Според компанията това е "трудно" решение, но без промените "бизнесът няма да бъде жизнеспособен".

На всички кораби е било разпоредено да разтоварят пътниците и автомобилите и да останат в готовност за допълнителни инструкции. Компанията обяви, че няма да работи през "следващите няколко дни", а на пътниците е казано да използват други компании.

Синдикатът RMT заплаши да съди P&O, наричайки случилото се едно от "най-срамните действия в историята на британските индустриални отношения".

В социалните мрежи се надигна вълна от критики към компанията, имаше и подигравателни колажи.

Компанията е собственост на базирания в Дубай логистичен гигант DP World. Тя обслужва 4 маршрута - от Дувър до Кале, от Хъл до Ротердам, от Ливърпул до Дъблин и от Кернрайън Шотландия, до Ларн, Северна Ирландия. Фирмата има 3000 служители и 20 кораба.

След спирането на услугите тази сутрин около Дувър започнаха да се натрупват опашки от камиони, съобщават британските медии. По-рано депутатът от Лейбъристката партия Карл Търнър публикува снимка на автомобили, чакащи на дока "Кинг Джордж" в пристанищния град Хъл.

Генералният секретар на браншовата профсъюзна организация Nautilus International Марк Дикинсън каза, че уволнението на екипажите на фериботите на P&O е предателство към британските работници и не е нищо друго освен скандално, като се има предвид, че тази компания, собственост на Дубай, е получила милиони лири от парите на британските данъкоплатци, предава БТА.

Говорител на Министерството на транспорта заяви, че работи с всички местни партньори, за да осигури свободния поток на водния трафик в района на графство Кент. Tранспортното ведомство обеща да проведе спешни разговори с представители на фериботите P&O.

Британското правителство нарече отношението към работниците "напълно неприемливо". "Новините за работници, получили нулево предизвестие и ескортирани от корабите си с незабавен ефект, докато им е казано, че ще бъдат сменени с по-евтини алтернативи, показват бечувствения начин, по който P&O са подходили към този въпрос", казва Робърт Кортс, парламентарен заместник-секретар по транспорта.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички