Румъния купува 16 електрически локомотива за над 200 милиона евро


Румъния купува 16 електрически локомотива за над 200 милиона евро
Снимка: Alstom

9933

Румъния стартира търг за покупката на 16 електрически локомотива на обща стойност до 1,04 милиарда леи (210 милиона евро).

Придобиването на новите локомотиви е част от румънския план за възстановяване и устойчивост в рамките на целите, свързани с устойчивия транспорт. Стойността на обществената поръчка варира между 702,5 млн. леи (146,8 млн. евро) и 1,04 млрд. леи (210 млн. евро), които страната ще получи като безвъзмездно финансиране от ЕС.

Всеки локомотив ще може да развива максимална скорост между 160 км/ч и 200 км/ч и ще може да тегли до 16 пътнически вагона. Срокът на договорите е 275 месеца или почти 23 години. Крайният срок за подаване на оферти в търга е 21 ноември.

Проектът се ръководи от Органа за реформа на железопътния транспорт, който от 2016 г. работи като инвестиционна агенция под шапката на Министерството на транспорта.

Инвестицията ще допринесе за увеличаване на мобилността около основните социално-икономически центрове на Румъния, както и за установяване на бързи връзки между важни териториални административни единици на страната, се казва в прессъобщение на транспортния орган.

Влакове от последно поколение

През септември беше обявено, че френският транспортен производител Alstom ще достави още 17 електрически влака на Румъния, които допълват първите 20 влака за дълги пътувания, поръчани през март в рамките на сделка за стотици милиони евро.

Договорът за общо 37 влака и свързаните с тях 15-годишни услуги за поддръжка е на стойност 2,42 млрд. леи (490 млн. евро). Има опция периодът на поддръжка да бъде увеличен до 30 години, а общата цена на транспортния договор може да нарасне до 748 млн. евро. Румъния купува водородни влакове за 1 милиард евро

Влаковете Coradia Stream са специално разработени за европейския пазар и отговарят на най-високите технологични изисквания, като са съвместими с всички основни европейски системи за захранване.

Те ще обслужват маршрутите между Букурещ и Арад, Тимишоара, Клуж, Брашов, Яш, Сучава, Крайова, Търгу Жиу, Галац и Констанца. Първият влак трябва да започне да се движи из Румъния до края на 2023 г., а последният ще бъде доставен до края на 2024 г.

Всеки влак ще се състои от 6 вагона и ще може да превозва до 350 пътници. Освен че ще се движат с до 160 км/ч, новите композиции ще разполагат със зона за пътници с увреждания; зона, предназначена за автоматична продажба на билети и устройства за компостиране; бар или бистро; климатични системи; безжичен интернет.

Coradia Stream се радват на голямо търсене, като почти 900 подобни влака вече са поръчани в Дания, Германия, Италия, Люксембург, Испания и Холандия.

Alstom е изградила сериозни позиции в Румъния, където работи от почти 30 години. Компанията поддържа влаковете и доставя услуги за Букурещкото метро през последните 18 години.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички