КЕВР вдигна цената на газа с 1,97%


КЕВР вдигна цената на газа с 1,97%
Снимка: Pixabay

2685

На закрито заседание във вторник Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши цената на природния газ да се увеличи с 1,97% през четвъртото тримесечение на годината. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на институцията.

Това означава увеличение с 5,52 лв. за 1000 куб. метра или цена от 286,6 лв. без акциз и ДДС. Към тази цена трябва да се добави и 7,72 лв. за такса пренос, която остава непроменена.

Предложеното увеличение е по-малко от поисканото от "Булгаргаз" поскъпване с 3.27%. То идва след дълга серия от намаления, т.е. в началото на отоплителния сезон цената ще е по-ниска от миналогодишната.

От предишен доклад на регулатора се вижда, че увеличението на доставните цени на газа за четвъртото тримесечие на годината ще бъде с 4.5%. Друга причина за поскъпването е калоричността на газа, която ще е по-висока през следващите три месеца.

Цената на природният газ е определяща за цената на парното и топлата вода у нас. Те обаче се коригират само ако синьото гориво поевтинява или поскъпва с повече от 5 на сто.

Традиционно през зимните месеци консумацията на газ значително се увеличава, което се дължи най-вече на топлофикациите. През четвъртото тримесечие от "Булгаргаз" са заявили, че ще доставят близо 900 млн. куб. метра газ, което е с 325 млн. повече в сравнение с летните месеци. 62 млн. куб. метра ще бъдат добити и от подземното газово хранилище "Чирен".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички