Петкова: Ако не разрешим, няма продажба на ЧЕЗ България

Петкова: Ако не разрешим, няма продажба на ЧЕЗ България

Ако България не даде разрешение за продажба на ЧЕЗ България, такава няма да има. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова преди началото на 7-мата енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Темата на конференцията е посветена на приоритетите в областта на енергетиката по време на председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 година.

Евентуалната сделка за компанията ще бъде оценена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН) и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Продажбата ще бъде допусната едва след проверката на тези органи. Ако някоя от тези институции излезе с негативна оценка, то няма да има продажба на дружеството.

"Ще бъдат взети всички необходими мерки. Процедурата е законово регламентирана", каза Петкова и подчерта изрично, че без разрешение от българската държава, сделка няма да има.

Припомняме, че точно преди седмица се появи информация за нов купувач на ЧЕЗ "Разпределение" - компанията Future Energy. Според чешкия информационен източник  Hospodarske Noviny компанията е индийска, но всъщност компания с такова име е регистрирана и в Търговския регистър на България. Собственик е Валентин Христов.

Expert.bg изпрати писмено въпроси до Future Energy, но засега няма коментар по тях.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.